Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС се разбра с Унгария и Полша. Как се стигна до сделка за 7-годишния бюджет на съюза


Полският министър председател Матеуш Моравецки разговаря с премиера на Унгария Виктор Орбан по време на среща в Брюксел
Полският министър председател Матеуш Моравецки разговаря с премиера на Унгария Виктор Орбан по време на среща в Брюксел

Страните от ЕС постигнаха съгласие за 7-годишния европейския бюджет и фонда за възстановяване на обща стойност 1.8 трилиона евро. Близо месец Унгария и Полша блокираха решението, защото бяха против обвързването на достъпа до евросредства със спазването на върховенството на закона във всяка страна.

Унгария и Полша са сред най-критикуваните в ЕС за това, че нарушават принципите на общността. След началото на съвета на евролидерите в четвъртък в Брюксел стана ясно, че ветото на Будапеща и Варшава ги е поставило в изолация, а останалите държави няма да отстъпят.

По-рано през седмицата различни европейски издания написаха, че правителствата на Матеуш Марвецки и Виктор Орбан са се съгласили на компромисно решение, предложено от Германия.

Полският премиер Матеуш Моравецки определи като двойна победа компромиса за върховенството на закона, постигнат в четвъртък. От една страна, бюджетът на ЕС може да започне да се прилага и Полша ще получи 770 млрд. злоти (174 млн. евро) от него. От друга страна, тези средства са сигурни, тъй като механизмът на поставяне на условия бе ограничен до много конкретни критерии, каза Моравецки. По думите му споразумението предотвратява и опасността по-късно правилата да бъдат изменени във вреда на полските интереси.

Подобна позиция изрази и правителството на Виктор Орбан в Унгария.

"Ние спечелихме. В трудния период на пандемия и икономическа криза, няма време да се продължават политически и идеологически дебати, които ни пречат да действаме. Предотвратихме опасността бюджетните мерки да бъдат използвани за натиск върху унгарците да вземаме решения, които не искаме", написа в Туитър правителственият говорител Золтан Ковач.

Моравецки и Орбан са променили позицията си в замяна на минимални отстъпки. Те се изразяват в декларация, с която ЕС гарантира, че няма да прилага новия регламент за върховенството на закона по дискриминационен начин и дава възможност те да се съгласят, без това да изглежда като унижение в столиците им. Единствената съществена отстъпка е нуждата Европейският съд да се произнесе, преди да се пристъпи към спиране на средствата за дадена членка съгласно новия механизъм.

"Германия работи усилено, за да изглади различията и да намери решения за тревогите на Полша и Унгария, докато по същото време утвърди механизма за върховенство на закона така, както е договорен с европарламента," каза Меркел при пристигане на срещата.

Общият бюджет на ЕС за следващите години възлиза на близо 1.1 трилиона евро. Без приемането на Многогодишната финансова рамка (МФФ) обаче беше невъзможно да се освободи и фондът за борба с ефектите от кризата, причинена от коронавируса на стойност допълнителни 750 млрд. евро

Дипломацията на Берлин направи възможно съобщението на президента на Европейския съвет Шарл Мишел за достигане на сделка за бюджета в Брюксел.

"Сделка за МФФ и Възстановителния фонд! Сега можем да започнем с прилагането и да изградим наново икономиките си," написа Мишел в Туитър. "Знаковият ни пакет за възстановяване ще ускори зеления и дигитален преход."

В петък продължава срещата на върха, на която се очаква държавите да достигнат и до съгласие относно бъдещите климатични амбиции на ЕС, както и за санкции срещу Турция.

Страните от Централна и Източна Европа, които още разчитат на въглища за енергодобив, настояват за помощ от Европа за прехода към зелена енергия. Общата цел, за която настоява Брюксел, е намаляване на 55% на вредните емисии в сравнение с нивата им през 1990 г.

Относно Турция Гърция и Кипър настояват за по твърд тон, но Германия, Италия и Испания не изразяват подкрепа за влошаване на взаимоотношенията с Анкара.

Имат ли миньорите зелено бъдеще
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:32 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG