Връзки за достъпност

Извънредни новини

Журналистът Тед Липиен е новият президент на Радио Свободна Европа


Тед Липиен
Тед Липиен

Директорът на Американската агенция за глобални медии (USAGM) Майкъл Пак назначи журналиста oт "Гласът на Америка" (VOA) Тед Липиен за изпълнителен директор и президент на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (Radio Free Europe/Radio Liberty).

Назначаването е придружено с обявяването на новия директор на Офиса за излъчване в Куба и на връщането на бившия директор на "Гласът на Америка". Тези назначения се случват 6 месеца след като Пак беше одобрен от американския Сенат за 3-годишен мандат като директор на USAGM.

Няколко директори на новинарски служби в международните медии, които са под шапката на финансираната от американския бюджет агенция,бяха освободени от постовете си преди назначаването на Пак, включително и тогавашния директор на RFE/RL Джейми Флай.

Той беше номиниран от президента на САЩ Доналд Тръмп, чиито мандат изтича на 20 януари 2021 г. Изборът на консервативния режисьор Пак не предизвика одобрение сред демократите.

Следващият американски президент Джо Байдън каза, че с екипа си ще разгледа отблизо действията на Пак и е възможно той да бъде отстранен.

Липиен е бивш директор на полската служба на VOA и старши директор за новини и маркетинг, който често споменава детството си, прекарано в слушане на Радио Свободна Европа в Полша.

След като напуска медията Липиен става активен критик на VOA и RFE/RL. Той подкрепя назначаването на директора Майкъл Пак.

"За мен е чест да ми бъде поверена тази историческа организация, която продължава да се бори срещу цензурата и да дава глас на тези, на които той е отнет", написа Липиен във фейсбук след обявяването на назначението му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG