Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев: Поздравлението на Ердоган към ДПС е заявка за намеса в изборите


Румен Радев
Румен Радев

Поздравлението на турския президент Ердоган към конференцията на ДПС е признание за амбиции за участие в българския политически живот и е недопустимо. Това каза в събота пред "Дарик радио" държавният глава Румен Радев. Според него проводник на това влияние е министър-председателят Бойко Борисов.

Преди една седмица за първи път президентът на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган участва в национална конференция на Движението за права и свободи (ДПС), партията на етническите турци в България. Във видео обръщение той поздрави участниците в политическия форум, провел се на 12 декември изцяло в интернет заради епидемията от COVID-19. Турският президент нарече премиера на България “моя скъп приятел Бойко Борисов” и говори за добросъседски отношения между двете страни.

Радев е на мнение, че приветствието от Ердоган хвърля сянка върху ореола на ДПС на национално отговорна политическа сила.

"Турция е приятел, партньор, съюзник, не искам това да влияе на нашите отношения. Надявам се да не стигаме до отношенията през март 2017 г., когато турските власти се намесиха открито в нашия изборен процес. Надявам се, Турция да не се намеси в тези избори", каза държавният глава.

Радев отказа да прогнозира изхода от парламентарните избори, които са планирани за март 2021 г. Според него във всеки случай се налага промяна на "сегашния порочен управленски модел".

Освен турския президент Ердоган приветсвие към конференцията отправи и почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Досегашният председател на Движението за права и свободи (ДПС) Мустафа Карадайъ беше преизбран на поста. Той поиска участие "в парламента, в местната власт и в централната изпълнителна власт", както и се обяви за стратегия за развитие на страната, която следва Зеления пакт в Европа.

В националната конференция участваха повече от 800 членове на партията. Бяха взети решения за състава на Централния съвет на партията и за лидер на младежкото движение на партията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG