Връзки за достъпност

Извънредни новини

България също забрани полетите от и до Великобритания заради новия щам на COVID-19


Проверките на Летище София са засилени
Проверките на Летище София са засилени

България и редица други държави в Европа забраниха полетите от и до Великобритания заради открития нов щам на COVID-19. В понеделник Европейският съюз обсъжда координиран отговор на разпространението на мутацията на коронавируса, заради която от събота в Лондон и Югоизточна Великобритания бяха наложени строги ограничителни мерки за населението.

На заседание при премиера Бойко Борисов в неделя вечерта е взето решение да бъдат временно преустановени полетите от Великобритания до България и от България до Великобритания считано от 00:00 часа на 21 декември до 31 януари 2021 година, съобщи БТА.

По-рано здравният министър Костадин Ангелов въведе 10-дневна карантина за всички лица, влизащи на територията на България от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Мярката се налага заради нов щам на COVID-19, за който има данни, че се разпространява на Острова. Ограничението се въвежда с цел да се запази здравето на българските граждани. Информацията за новия щам на коронавируса към момента е, че той се разпространява по-бързо, съобщи Министерството на здравеопазването.

По изключение три самолета от Великобритания кацнаха тази нощ в България.

"Целта ни е да опазим границите на държавата и здравето на хората, докато дойде ваксината, за да могат те да придобият имунитет", каза пред журналисти на летище София министър Ангелов, съобщи БТА.

Изключение за трите полета е направено, тъй като българските граждани вече са били на летищата.

"Това, което знаем за новия щам на вируса, е, че той се предава по-бързо от новия коронавирус и че се влияе от новата ваксина, която започва да се поставя в България от 27 декември", каза министър Ангелов.

След влизане в сила на заповедта на министър Ангелов с полети от Великобритания в страната са пристигнали 667 граждани. С изключение на осем от тях, всички са поставени под карантина.

Другите държави в Европейския съюз, които досега въведоха забрана за пътувания от и до Великобритания, са Франция, Германия, Нидерлания, Ирландия, Белгия, Италия и Австрия. Извън ЕС забрана засега са наложили Турция, Швейцария и Канада. Очаква се ограничения да обявят Израел, Хърватия, Мароко, Чили, Кувейт и Иран, съобщава Би Би Си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG