Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трябва да отговаря". За какво му е на Пеевски лобист в САЩ


Делян Пеевски при едно от редките си посещения в Народното събрание
Делян Пеевски при едно от редките си посещения в Народното събрание

Няма никакъв смисъл Делян Пеевски да харчи толкова пари, за да наема американската лобистка фирма BGR, освен ако не "получава запитвания от институции в САЩ и трябва да отговаря". Това е обяснението пред Радио Свободна Европа на друг известен американски лобист, Маршал Харис, който е нает от обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков.

Миналата седмица стана известно, че българският депутат, бизнесмен и издател Делян Пеевски е наел една от най-влиятелните лобистки компании във Вашингтон, за да му помогне с "проблеми в САЩ". Договорът е между BGR Group и българската фирма "Авиора Консулт" на адвокат Александър Ангелов, с когото Пеевски работи най-често. Договорът е обявен пред регистъра на лобистите към Министерството на правосъдието и там изрично е посочено, че Ангелов действа "от името на Делян Пеевски", който е български депутат.

Фирмата BGR не отговори на запитване на официалния си имейл за контакти за естеството на тези "проблеми в САЩ", за които ще помага на Пеевски. Потърсихме директно и Джеф Бърнбаум, който ръководи отдела по връзки с обществеността на BGR, но и той не отговори.

Бърнбаум ще ръководи пряко екипа по връзки с обществеността, който ще работи за Пеевски. Начело на екипа за връзки с правителствените институции е Том Лок, пенсиониран служител на ФБР, който е експерт по правоохранителна и разузнавателна дейност, с контакти в Министерството на правосъдието на САЩ, Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Министерството на финансите, което е отговорно за налагането на санкции на чуждестранни лица.

През август наетият от Бобоков лобист Маршал Харис разпространи до американските институции информационен материал, който описва Пеевски като един от "ключовите архитекти на упадъка на демокрацията в България и превръщането й в криминална държава", включително превземането на частни активи по незаконен начин.

Харис е бивш служител на Държавния департамент, който е бил в посолството в София между 1988 и 1990 г., а сега е управляващ партньор в лобистката фирма Alexandria Group International. През юли той беше нает от Атанас Бобоков, брат му Пламен и неговата съпруга Христина.

От края на май двамата братя Бобокови са обвиняеми за участие в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души. Впоследствие Пламен Бобоков беше обвинен и в търговия с влияние заедно с президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, а в края на ноември бизнесменът получи и обвинение за държане на нерегистрирани археологически обекти.

В изпратения включително и в Сената материал Пеевски е наречен "главен олигирх" на премиера Бойко Борисов.

Маршал Харис каза пред Радио Свободна Европа, че обвиненията срещу Бобокови са опит на корумпирани хора с власт да превземат техните доходоносни активи. В изпратения включително и в Сената материал Пеевски е наречен "главен олигирх" на премиера Бойко Борисов и "върховен кукловод".

Пред Радио Свободна Европа Харис обясни, че няма много смисъл Пеевски да харчи толкова много пари и неговият адвокат да наема BGR, освен ако вече не е започнал да получава запитвания от американски агенции, на които трябва да отговаря.

Харис каза, че това става в момент на ключова промяна в американската политика. Той очаква администрацията на следващия президент Джо Байдън да се заинтересува от върховенството на закона в България и в други съюзнически държави "много по-сериозно" отколкото екипа на Тръмп.

Свободна Европа все още няма получени отговори от запитванията до "Авиора Консулт" на адвокат Александър Ангелов и до Делян Пеевски, изпратени на служебния му имейл, посочен в сайта на парламента, както и до пресцентъра на ДПС.

Настоящият договор на Пеевски с BGR е за 30 хиляди долара месечно и за срок от 6 месеца. Той предвижда също допълнително покриване на разходи като международни и вътрешни полети, настаняване, сметки от ресторанти.

Това не е първото партньорство между депутата от ДПС и BGR. През 2017 г. Пеевски наема фирмата след като бившият мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев инициира процедура по т.нар. закон Магнитски и изпрати документи срещу Делян Пеевски и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Според ForeignLobby, Делян Пеевски е платил на BGR малко над 900 000 долара за услугите от 2017 до 2019 г.

  • 16x9 Image

    Тод Принс

    Тод Принс е старши кореспондент на Радио Свободна Европа във Вашингтон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG