Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шефът на BioNTech е убеден, че ваксината е ефективна и срещу новия щам


Директорът на BioNTech Угур Шахин

Директорът на компанията BioNTech е убеден, че разработената съвместно с Pfizer ваксина срещу COVID-19 ще бъде ефективна и срещу новия щам на вируса, разпространен във Великобритания. Пред германската телевизия Билд Угур Шахин каза, че фирмата му ще изследва мутацията внимателно в близките дни.

Повече от 40 държави вече са ограничили влизането на пристигащи от Обединеното кралство заради новия щам на вируса, открит първо там. Сред тях е и България. Според здравни експерти от САЩ и Великобритания новият щам се разпространява по-бързо, но предизвиканата от него болест не протича различно.

Ваксината на американската компания Pfizer и на германската BioNTech беше одобрена за използване в Европейския съюз (ЕС) от Европейската агенция по лекарствата (EMA) в понеделник. Така ваксинирането в ЕС може да започне до седмица, след като Европейската комисия даде разрешение препаратът да бъде допуснат на европейския пазар.

„Нашата задълбочена оценка означава, че можем уверено да гарантираме пред гражданите на ЕС безопасността и ефикасността на тази ваксина и че тя отговаря на необходимите стандарти за качество“, каза Емер Кук, изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата.

По време на пресконференция в понеделник Кук каза, че „няма доказателства“, че ваксината на Pfizer и BioNTech няма да бъде ефективна срещу новия щам на коронавируса. Ръководителят на звеното за борба с пандемиите на Европейската агенция по лекарствата Марко Кавалери допълни, че ваксината предизвиква създаването на антитела, които са ефективни срещу няколко различни варианта на патогена.

„Въпреки че все още нямаме пълно потвърждение, смятаме, че е много вероятно ваксината да осигурява защита и срещу новия щам“, каза Кавалери в понеделник.

Ваксината на Pfizer и BioNTech вече е одобрена и се използва във Великобритания и САЩ. Американският регулатор разреши използването и на ваксината на компанията Moderna и имунизациите с нея започнаха в понеделник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG