Връзки за достъпност

Извънредни новини

Имунизацията може да започне. ЕС одобри първата ваксина срещу COVID-19


Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри използването на ваксината срещу COVID-19, разработена съвместно от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech. По този начин ваксинирането в ЕС може да започне до седмица.

Необходимо е единствено разрешението и на Европейската комисия, за да може ваксината да бъде допусната до европейския пазар, но се очаква това да се случи в спешен порядък.

"Нашата задълбочена оценка означава, че можем уверено да гарантираме пред гражданите на ЕС безопасността и ефикасността на тази ваксина и че тя отговаря на необходимите стандарти за качество”, каза Емер Кук, изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата.

Това обаче не е последната стъпка. “Ще продължим да събираме и анализираме данни за безопасността и ефективността от тази ваксина за хората, на които е поставена", каза още Емер Кук.

Държавите от Европейския съюз заявиха, че планират да започнат ваксинация от 27 декември. Европа се опитва да догони САЩ и Великобритания, където използването на CОVID ваксината започна по-рано този месец.

Въвеждането на ефективна и безопасна ваксина срещу COVID-19 е основната надежда за овладяването на разпространението на коронавируса по света. Ваксината на Pfizer и BioNTech срещу коронавируса ще може да защити от заболяването повече от 90% от хората, показаха резултатите от тестване върху 43 500 души в шест различни държави.

Очаква се ваксинацията в България да започне около 27 декември. Камионите с първите 10 хил. ваксини тръгват от Белгия на 24 декември към всички страни от Европейския съюз.

Първите ваксини в България ще са за 5 хил. души, за да се гарантира, че за тях ще има и втората доза, която трябва да се постави 3 седмици след първата. Ваксините ще са безплатни и доброволни.

Според плана за ваксиниране, изготвен от правителството, в първата фаза са лекарите, професионалистите по здравни грижи, зъболекари, фармацевти и друг медицински персонал, чийто брой е около 240 хил. души според здравното министерство. Според различни социологически проучвания около 40% от българите не биха си поставили ваксини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG