Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавата вече може да поема терапията на пълнолетни пациенти, чакащи трансплантация


Здравният министър Костадин Ангелов
Здравният министър Костадин Ангелов

Пациентите, които чакат трансплантация, но се нуждаят от скъпа животоподдържаща терапия, която не се покрива от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), вече ще могат да разчитат на помощ от държавата. Досега тя финансираше закупуването на такива медикаменти само за непълнолетни, но във вторник беше обнародвана промяна в Наредба 2 от 27 март 2019 г., която вече ще позволява това да се случва и за пълнолетни пациенти.

Промяната бе направена от здравния министър Костадин Ангелов. А причина стана битката с администрацията, която в продължение на месеци водеше 22-годишната Росица Малинова от Пазарджик . Тя страда от рядкото заболяване муковисцидоза и от 3 години чака трансплантация на бял дроб.

Както Свободна Европа писа наскоро, тя се нуждае от скъпо лечение с новия медикамент Kaftrio, за което търсеха чуждестранна клиника. В подобно положение е още една пациентка с муковисцидоза от Казанлък. Преди ден здравният министър обяви в профила си във фейсбук, че промяната в наредбата „позволява на пациентките от Пазарджик и Казанлък, диагностицирани с муковисцидоза, да проведат лечението си с препарата Kaftrio у нас“.

„Имам уверението на НЗОК, че ще съдейства в спешни срокове за изготвянето на цялата необходима документация, от която се нуждаят пациентките, за да може те да започнат лечението си възможно най-скоро“, добави Костадин Ангелов в понеделник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG