Връзки за достъпност

Извънредни новини

Краят на шестте вида кошчета. София подготвя първите стандарти за градска среда


Огромна зелена табела пред искряща бяла витрина върху стара сива сграда, по чиято фасада са закачени десетина външни тела на климатици, а водосточната тръба е в ярко оранжев цвят. Това е реална картина от улиците на София.

Ето още една: Червена сграда, на чийто приземен етаж има двуетажен магазин с тъмносини витрини, а отпред са поставени два различни модела кошчета, стара и нова пейка, както и две различни улични табели, останали там след управлението на няколко градски управи.

За всеки жител на Париж или Виена подобно описание би прозвучало като анекдот или кошмар, но за гражданите на София подобни гледки продължават да са част от ежедневния им маршрут.

Основна причина за това е липсата на правила, които да регулират вида и начина, по който се въвеждат изменения в градската среда.

През изминалата седмица Столичната община предприе първа стъпка в тази посока като прие Наредба за градска среда, с която се въвеждат единни правила за всички елементи като фасади, шрифтове, табели, настилки, пейки и други. Градът е разделен на общо седем зони, като изискванията за централните части са най-строги.

Първите стандарти, които влизат в сила, са тези за шрифта на всички надписи, визията на туристическите табели и изисквания за оформлението на фасади в част от центъра. Те ще бъдат приложени в най-централните части, в зоната между "Граф Игнатиев", "Алабин" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ул. "Солунска" в участъка между бул. "Витоша" и пл. "Славейков", пл. "Гарибалди", ул. "6-ти септември" в участъка между ул. "Граф Игнатиев" и бул. "Цар Освободител", ул. "Цар Шишман" в участъка между ул. "Граф Игнатиев" и пл. "Народно събрание" и ул. "Ген. Паренсов" в участъка между ул. "6-ти септември" и ул. "Цар Шишман".

“Ако в район “Средец” инвеститор поиска да превърне магазин за парфюмерия в книжарница, от администрацията ще му дадат стандартите за оформянето ѝ”, обясни пред “Дневник” главният архитект на столицата Здравко Здравков, по чиято идея бяха разработени правилата. Той каза още, че наредбата тепърва ще се допълва, като през 2021 г. ще бъдат въведени стандартите за настилки, кошчета, пейки и уличното осветление.

В наредбата са заложени и глоби за неизпълнение, които са в размер от 200 до 500 лв. за физическите лица и от 500 до 2000 лв. за юридическите.

Документът е първият по рода си за страната.

Пред Свободна Европа арх. Елица Панайотова коментира, че наредбата е “дългоочаквана и добра първа стъпка“ в развитието на София.

От доста години е необходимо въвеждането на подобен архитектурен код.
арх. Елица Панайотова

“От доста години е необходимо въвеждането на подобен архитектурен код, по който се развива градската среда. Това е много положително и отдавна чакано събитие”, каза Панайотова.

По нейните думи, подобна практика от години има в много европейски градове и тя включва широк кръг от стандарти, включително и височина на сградите, материал за изграждането на отделните елементи, техните форми, размери и други.

Тя припомни, че темата не е нова и е ставала актуална във връзка с проектите за знаковите ремонти в София като тези на “Граф Игнатиев“, площада пред църквата “Св. Седмочисленици“, зоната около храм-паметника “Св. Александър Невски”, площад "Света Неделя" и др.

Демонтират "перките на акули" от "Графа"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Според арх. Панайотова няма начин градската среда да се промени изведнъж, но процесът вече може да започне. За нея стъпката е важна, защото може да запази незасегнатите досега от строителството в центъра стари сгради.

“Има още много неща, които да се променят, разбира се. Това например е актуализацията на списъка с паметниците и сградите, които имат архитектурна, художествена и историческа стойност, така че те наистина да са защитени", каза Панайотова.

Тя добави още, че е трудно да се прогнозира доколко предвидените глоби ще дадат резултат заради сериозната разлика в материалното състояние на гражданите, които евентуално могат да бъдат засегнати.

“За голям инвеститор това може да е смешна цена, но за някои индивидуални лица може да даде отражение“, каза още тя.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG