Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Специално аранжиран интериор с вещи". Прокуратурата не откри кой е снимал спалнята на Борисов


Един от разпространените през лятото кадри от държавната спалня на премиер Бойко Борисов
Един от разпространените през лятото кадри от държавната спалня на премиер Бойко Борисов

От Софийската градска прокуратура (СГП) обявиха във вторник, че спират разследването за снимките от спалнята в държавното жилище на премиера Бойко Борисов. Причината е „неразкриване на извършителя на престъплението“. Това се случва само четири дни, след като Специализираната прокуратура отказа да разследва записите с гласа на министър-председателя.

Досъдебното производство беше образувано по съмнения за незаконно използване на специално техническо средство за записване. На 29 юли СГП се самосезира по разпространените в медиите снимки на нощното шкафче не министър-председателя, на които се виждаха пистолет, пачки с 500-еврови банкноти и кюлчета злато. Впоследствие се появи и клип от държавната спалня на Борисов.

През есента премирът обвини президента Румен Радев и обкръжението му за излизането на тези снимки в медиите и дори заяви, че държавният глава лично управлявал дрон, с който го следял в резиденцията в Бояна. В края на ноември германският всекидневник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ публикува интервю с Борисов, в което той заяви, че жени, посещавали го през годините, не са били проверявани от охраната.

„Именно поради това на извършителите вероятно им е било лесно“, допълни министър-председателя. На следващия ден Националната служба за охрана (НСО) обаче обяви официално, че всички влизащи в резиденцията се проверяват щателно.

Разминаване в датите на файловете

Софийската градска прокуратура е назначила няколко технически експертизи на въпросните снимки и видеозапис, от които става ясно, че „предоставените за изследване файлове са с лесно забележими допълнителни промени във времевите характеристики и имената им“.

„Част от тях са с променени дати на заснемане - 2013, 2021, 2024 г., докато датите, извлечени чрез експертизата от файловете са 25 септември 2017 г., 4 януари 2019 г., 6 февруари 2019 г. Една от снимките е с намалени размери. Според експертното заключение при две от снимките се наблюдава, че предметите, намиращи се на нощното шкафче, са подредени по изключително сходен начин, въпреки че самите снимки, според данните, извлечени от файловете, трябва да са били заснети в изключително дълъг промеждутък от време – близо година и половина“, съобщават разследващите.

"Жена в черна рокля"

От СГП отбелязват, че за няколко секунди във видеозаписа се вижда отражението на автора на клипа – „жена в черна рокля без ръкави, с гривна на ръката, с тъмна коса, но поради лошото качество, както и поради това, че се касае за отражение, за експерта е трудно да определи повече детайли“. Самоличността на жената не е установена.

Експертите не могат категорично да определят какво и кога действително е било заснето на изследваните кадри, тъй като „анализираните файлове не са оригиналните“. Затова и прокуратурата не се ангажира с категорично становище дали заснетите банкноти и кюлчета са истински, каква е тяхната обща номинална стойност и чия собственост са.

„Въз основа на тези обстоятелства наблюдаващите прокурори не намират, че по делото са налице доказателства за престъпление, свързано с естеството на вещите от снимките и видеозаписа, произхода на тези вещи или режима на тяхното държане, което да налага отделяне на материали по реда на НПК“, добавят от СГП.

"Специално аранжиран интериор с вещи"

Единствената хипотеза за извършено престъпление в случая, посочена в съобщението, е свързана със свидетелски предположения, че „приобщените видеозапис и снимки отразяват специално аранжиран интериор с вещи, с цел представяне на определен негативен образ на министър-председателя на Република България Бойко Борисов“.

Разследващите предполагат, че това е направено от „лица извън служителите на НСО“, затова и отбелязват, че „следва да се изясни има ли пропуски и нарушения при изпълнение на служебните задължения на съответните служители на НСО, свързани с ефективното осигуряване на личната охрана на министър-председателя на Република България и външната охрана на жилището, което обитава“. По тази причина от спряното разследване са отделени материали, които са изпратени на компетентната да разследва държавните гардове Военноокръжна прокуратура.

Твърденията на Борисов

Пред „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ министър-председателят Бойко Борисов сравни жената, която вероятно е направила снимките, с Мата Хари – прочутата холандска стриптизьорка, куртизанка и шпионин поне за две разузнавания по време на Първата световна война. Той твърди, че дамата е преминала през НСО без личната й чанта да бъде проверявана, като с нея внесла парите и кюлчетата злато, които сложила в спалнята му.

Борисов даде ясно да се разбере, че знае коя жена е авторът на снимките от спалнята му. Той уточни, че когато е имал среща с нея, е закъснял, защото е давал интервю. Времето, в което тя е била в негово отсъствие в правителствената резиденция, пък по думите му е било достатъчно, за да остави банкнотите и златото и да снима с телефона си. Въпреки тези негови публични обяснения, прокуратурата твърди, че не разполага с данни за самоличността на въпросната жена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG