Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма данни за престъпление. Прокуратурата отказа да разследва записите с гласа на Борисов


Прокуратурата не откри данни за престъпление на премиера Бойко Борисов в записа, в който се чуваха обиди по адрес на парламентарната председателка Цвета Караянчеа
Прокуратурата не откри данни за престъпление на премиера Бойко Борисов в записа, в който се чуваха обиди по адрес на парламентарната председателка Цвета Караянчеа

Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по повод публично разпространените по-рано през годината записи от телефонни разговори, в които се чува глас, наподобяващ този на премиера Бойко Борисов. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на държавното обвинение, разпространено в петък.

Проверката в спецпрокуратурата беше образувана през лятото по сигнал на съпредседателя на "Демократична България“ Христо Иванов. През октомври главният прокурор Иван Гешев обяви пред парламента, че записите са обект на проверка от спецпрокурорите, а разпространените междувременно кадри от спалнята в държавното жилище на премиера се разследват от Софийската градска прокуратура. Все още няма яснота за хода на това производство.

Първият запис беше разпространен около средата на юни и в него се чуваше как мъж с глас, приличащ на този на Борисов, води телефонен разговор с неизвестен събеседник. В него се чуваха обидни думи по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева и се обсъждаха актуални теми, сред които предварителна информация за обвинение по случая с къщите за гости, както и проверката на Комисията за финансов надзор (КФН) срещу застрахователния холдинг "Еврохолд".

"Във връзка с твърдяната намеса на министър-председателя на РБ Бойко Борисов в дейността на АДФИ и КФН по отношение на дружеството "Еврохолд България" АД и неправомерни действия от страна на тези органи спрямо дружеството, не са установени данни за упражнено влияние или въздействие върху представител на посочените две институции“, заявяват от спецпркуратурата.

По повод делото за злоупотреба с евросредства срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев разследващите съобщават, че „не е установено каквото и да било въздействие“ от премиера. "Събраните данни сочат, че наблюдаващите прокурори са изпълнявали задълженията си по НПК и са вземали решения съгласно вътрешното си убеждение, въз основа на доказателствата по делото, като не им е оказвано каквото и да било влияние в тази връзка."

Прокурорите не са открили данни за престъпление на Борисов и в думите му, произнесени по адрес на Цвета Караянчева и евродепутатката от БСП Елена Йончева.

Съобщението завършва с напомняне, че прокуратурата се занимава само с наказателната отговорност на извършителите на престъпления, а "гражданската отговорност, дисциплинарната отговорност и всякакъв друг вид отговорности се осъществяват при различни условия."

Прокуратурата не коментира останалите записи, в които се чуват коментари по други теми. В края на юни бяха разпространени още два два записа, в които се чува глас, подобен на този на Борисов, но отново не се чува събеседникът в разговора. В единия записаният се обръща към човек с името "Валентин Василиевич", искайки му обяснение дали подкрепя "Корнела и Радев". Това обръщение съвпада с първите две имена на бившия генерален директор на "Лукойл България" Валентин Василев Златев, който междувременно беше привикан на разпит в Специализираната прокуратурата, но така и не разкри повода за него.

В другия запис човекът с глас, наподобяващ този на Борисов, коментира президента Румен Радев, подчертавайки, че "трябвa дa му ce пoдигрaвaмe, дa изглeждa cмeшeн". Последва признание от Томислав Дончев, че част от изтеклите записи са от автентични разговори на Борисов.

В края на юли беше огласен последният запис, в който отново се чува глас, наподобяващ този на Борисов, който се обръща по телефона към човек с името Томислав. Двамата коментират президента Радев като първият мъж отбелязва, че "акъл се набива, Томиславе, на умен човек", след което употребява нецензурен израз.

Впоследствие в публичното пространство излязоха и снимки с пачки от 500-еврови банкноти, кюлчета злато и пистолет от спалнята в държавното жилище на премиера, а самият той потвърди, че на една от тях е заснет как спи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG