Връзки за достъпност

Извънредни новини

Членовете на КЗК сами предложиха да се бетонират на постовете си


Председателят на КЗК Юлия Ненкова

С мотива, че българското законодателство трябва да се синхронизира с европейското, членовете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предлагат удължаването на мандата си с две години и възможността да бъдат преизбирани още веднъж. Такива текстове за писани в Закона за защита на конкуренцията, който беше публикуван за обществено обсъждане.

Основания за предложенията, според КЗК, им дават две директиви на ЕС, които трябва да бъдат приведени в съответствие с българското законодателство. Първата от тях е от 2018 г. и предоставя правомощия на органите по конкуренция в държавите членки, за да бъдат по-ефективни в правоприлагането. Другата е 2019 г. - за нелоялните търговски практики в отношенията между стопанските субекти във веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти. Според мотивите – в срок до 4 февруари 2021 г. българският закон трябва да бъде синхронизиран с текстовете, постанове от Брюксел.

Какъв е законът в момента

В настоящия вид на закона е посочено, че КЗК се състои от седем души - председател, заместник-председател и петима членове, които се избират и освобождават от Народното събрание за срок пет години. Всички те се избират след проведена публична процедура и не могат да бъдат преизбирани веднага за още един мандат.

Ако предложенията бъдат приети това положение ще се промени. Мандатът на членовете на КЗК ще бъде удължен от пет на седем години. От проекта е заличен и текстът, който постановява, че членовете на органа "не могат да бъдат преизбирани веднага за още един мандат". Което означава, че ще могат да бъдат избирани повторно.

Мандатът на сегашните седем души изтича през юни 2021 г. Ако предложенията бъдат приети, той ще бъде удължен до 2023 г. с възможност за още 7 г.

Това на практика означава, че новият парламент, който предстои да бъде избран през пролетта на идната година няма да може да назначи членове на регулатора.

Какъв е настоящият състав

Настоящият състав на КЗК беше избран от предишния парламент, по време на кабинета “Борисов 2”.

Председателят на комисията е Юлия Ненкова. Тя е майка на депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Самата Ненкова пък беше зам.-кмет на София по времето, когато премиерът Бойко Борисов беше столичен кмет.

В състава на комисията влиза и предложеният за неин член от СДС Димитър Витанов, който по времето кабинета “Орешарски” беше председател на надзорния съвет на "Булгартрансгаз".

Другият от общо седемте членове на КЗК - Красимир Зафиров, пък беше издигнат за поста от партията на Христо Ковачки "Лидер", която впоследствие беше преименувана на "Български демократичен център". Квота на БСП пък е дългогодишният кадър на левицата, била заместник-министър в правителствата “Станишев” и “Орешарски” - Анна Янева.

Решенията на тази КЗК

Едно от широко обсъжданите в обществото решения на настоящия състав на КЗК беше забраната на сделката между "Еврохолд" и ЧЕЗ за активите на чешкото енергийно дружество. С “Еврохолд” бяха свързани и изтеклите това лято записи на глас който силно прилича на този на премиера Борисов, в които че чува репликата: "Раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов надзор) по "Еврохолд", на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно", се чуваше в един от записите. След скандала обаче КЗК изведнъж промени позицията си на 180 градуса и вече счита, че сделката не е заплаха за конкуренцията.

Именно КЗК бе органът, който спря сделката на “Инерком” за ЧЕЗ. Тези действия на регулатора премиерът Борисов даде за пример като добри, говорейки обаче в първо лице множествено число. Впоследствие премиерът не отговори на въпроси защо говори за “нас”, след като регулаторът би следвало да е независим.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG