Връзки за достъпност

Извънредни новини

Удължават икономическите мерки заради пандемията и през 2021


Правителството планира да продължи всички мерки в помощ на бизнеса и през 2021 г.
Правителството планира да продължи всички мерки в помощ на бизнеса и през 2021 г.

Антикризисната икономическа мярка в помощ на бизнеса, станала известна като „60 на 40“, ще остане в сила до септември 2021 г., обяви премиерът Бойко Борисов по време правителствено работно съвещание в сряда. По нея държавата изплаща 60% от осигурителния доход на работниците, а работодателят трябва да ги запази на работа и да изплати останалата част.

Заедно с нея ще продължат да действат и останалите икономически мерки. По думите на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева през 2021 г. остават в сила и помощта „80 на 20“ както и мярката за затворени бизнеси „Запази ме“, която позволява всеки служител, прекратил дейността си заради ограниченията, да получава по 24 лв. на ден.

„Всичките тези мерки са, за да поддържаме работните места, живота и стандарта на хората. Затова ни е важна ваксината, за радост вече всеки ден наблюдаваме трайна тенденцията броят на оздравелите да е близо два пъти повече от броя на заразените“, коментира Борисов.

Сачева уточни, че от 1 януари догодина „Запази ме“ ще бъде трансформирана в 75 % от осигурителния доход на работниците и те ще получават повече средства, за което са предвидени 50 млн. лв. Мярката „80 на 20“ ще се финансира с европейски средства, като са целта от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ е реорганизиран ресурс в размер на 40 млн. лв. допълнително.

„За мярката „60 на 40“ догодина имаме 600 млн. лв., които ще стигнат да я продължим почти до месец септември, така че трябва да бъдат спокойни работодателите и служителите, че е има подкрепа от държавата“, добави социалният министър.

Тя представи данни, според които до момента по „60 на 40“ са изплатени 627 млн. лв. и са запазени 250 000 работни места. По „80 на 20“ с добавка от 250 лева за хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт са платени 23 млн. лв. и са запазени са общо 24 858 работни места, а по „Запази ме“ през декември са получени 4653 заявления от работодатели за компенсиране на 22 839 работници и служители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG