Връзки за достъпност

Извънредни новини

Избягал от Турция журналист е осъден на над 27 години затвор


Джан Дюндар
Джан Дюндар

Съдът в Истанбул осъди задочно на общо над 27 години затвор турския журналист Джан Дюндар, който избяга още през 2016 г. в Германия, съобщи ДПА. Бившият главен редактор на в. "Джумхуриет" беше признат за виновен по две обвинения – за придобиване на държавни тайни с цел политически или военен шпионаж получи 18 години и 9 месеца, а за подпомагане на терористична организация получи още 8 години и 9 месеца.

Дюндар беше изправен задочно пред съда за за подпомагане на движението на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, който според турските власти стои зад организирането на неупешния опит за преврат в Турция през юли 2016 г. Журналистът обаче беше оправдан по обвинение за разгласяване на секретна информация.

Делото беше образувано, след като "Джумхуриет" публикува през 2015 г. информация за оръжейни доставки на турската разузнавателна служба за ислямистки бунтовници в Сирия.
През 2014 г. служители на жандармерията спряха в района на граничния окръг Хатай камиони на националната разузнавателна служба на път за Сирия, нарушавайки нареждания на правителството. Впоследствие униформените бяха обвинени във връзки с Фетхуллах Гюлен, а някои от тях бяха осъдени на затвор през 2019 г.

"Джумхуриет" публикува снимки на ТИР-ове, за които се твърдеше, че са превозвали оръжие към Сирия. Изданието съобщи още, че турското разузнаване и президентът Реджеп Тайип Ердоган са оказали натискт върху прокуратурата, за да не започне разследване за незаконен износ на оръжия, припомня АП.

Последва гневна реакция от Ердоган, който заяви, че камионите са превозвали хуманитарна помощ за тюркмени в Сирия и заплаши, че Дюндар ще "плати висока цена". Успоредно с това срещу журналиста и и ръководителя на бюрото на в. "Джумхуриет" в Анкара Ердем Гюл беше заведен наказателен иск и двамата бяха арестуани. През 2016 г. те бяха осъдени на над 5 години затвор за "придобиване и разкриване на секретни документи с цел използване за шпионаж".

В деня на произнасянето на присъдите Джан Дюндар беше нападнат пред сградата на съда, но се отърва без наранявания. Малко след това журналистът избяга в Германия, където живее и в момента. Впоследствие турският Касационен съд отмени присъдата и нареди повторен съдебен процес с искане за много по-тежка присъда. Делото започна през 2019 г. След бягството на Дюндар Истанбулският съд конфискува цялото му имущество в Турция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG