Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп предупреди Иран след ракетна атака срещу посолството на САЩ в Ирак


Посолството на САЩ в Ирак
Посолството на САЩ в Ирак

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи предупреждение към правителството в Иран относно следващи атаки срещу американски военен или дипломатически персонал в Ирак. Преди няколко дни бунтовническа група, подкрепяна от Иран, изстреля множество ракети по посолството на САЩ, което се намира в силно укрепената "Зелена зона" на Багдад.

Предупреждението на американския президент беше публикувано в Туитър на 23 декември, непосредствено след срещата във Вашингтон на висшите американски служители по националната сигурност. Те подготвиха набор от варианти, които да предложат на президента, за да се предотврати всяка атака срещу американските интереси в Ирак.

Експертният съвет включва изпълняващият длъжността министър на отбраната Крис Милър, държавният секретар Майк Помпео и съветникът по националната сигурност Робърт О'Брайън, предаде Ройтерс, позовавайки се на анонимен служител.

В продължение на седмици американски служители подозират, че Иран или съюзническото иракско опълчение ще се опитат да извършат ответни атаки, за да отбележат първата годишнина от американския удар с безпилотни летателни апарати, който уби най-висшия ирански генерал Касем Солеймани и лидерите на иракските милиции близо до летището в Багдад на 3 януари.

В Туитър Тръмп коментира ракетите, насочени към посолството на САЩ и жилищните райони в международната зона, които причиниха незначителни щети.

„Посолството ни в Багдад беше ударено в неделя от няколко ракети. Три ракети не успяха да стартират. Познайте откъде бяха: ИРАН “, написа Тръмп над снимка, в която според него се показват ракети от Иран.

"Сега чуваме слухове за още атаки срещу американци в Ирак. Няколко приятелски съвета за Иран: Ако един американец бъде убит, ще държа Иран отговорен. Помислете добре", написа Тръмп.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф отхвърли твърденията на Тръмп, че Иран стои зад ракетната атака.

„Излагането на риск на собствените си граждани в чужбина няма да отклони вниманието от катастрофални провали у дома“, написа Зариф в Туитър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG