Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мая Санду е новият президент на Молдова, която обещава по-близка интеграция с Европа


Мая Санду положи клетва по време на церемония в столицата Кишинев
Мая Санду положи клетва по време на церемония в столицата Кишинев

Мая Санду положи клетва като новият президент на Молдова на 24 декември по време на церемония в Кишинев.

Санду е икономист, работил в Световната банка и има изявена проевропейска ориентация. На изборите преди месец тя победи подкрепяния от Русия Игор Додон с кампания, в която обеща по-широка интеграция с Европейския съюз и намаляване на зависимостта от Русия.

По време на церемонията 48-годишната Санду обеща да обедини народа на Молдова, а като основни приоритети постави справянето с икономическата криза, обхванала страната и с корупцията на всички нива в държавната администрация.

След като загуби изборите предишният президент Додон отказа да предаде властта, което доведе до масови протести с искания за оставката и на правителството и предсрочни избори. Впоследствие Додон призна загубата си.

След като спечели изборите Санду призова Москва да изтегли войските си от Приднестровието. Сепаратисткият регион се отдели от Молдова и функционира като независим от 1990 г. насам като се справя благодарение на руска финансова и политическата подкрепа.

От Кремъл отговориха, че подобно решение може да доведе до “сериозна дестабилизация”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG