Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаме сделка". Европейският съюз и Великобритания постигнаха споразумение


Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние
Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние

Европейският съюз и Обединеното кралство постигнаха търговско споразумение, което ще влезе в сила на 1 януари 2021. Това съобщи на пресконференция главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

В следващите дни посланиците на всички държави ще бъдат запознати с детайлите от споразумението, а британският парламент ще гласува споразумението на 30 декември. Сделката беше постигната в последния момент след дълги преговори между двете страни.

Обединеното кралство гласува за напускане на ЕС преди четири години и половина и официално не е част от съюза от 1 януари 2020 г. Само една седмица остава до края на преходния период и изтичането на крайния срок за сключване на споразумението, което определя бъдещите търговски взаимоотношения с Острова.

Договорът включва безпрецедентни клаузи за нулеви мита и липса на квоти за всички стоки, както и механизми за бъдещо уреждане на различни въпроси във всякакви сфери от транспорта и риболова до ядреното сътрудничество и енергетиката.

"Една сделка, която дава сигурност на бизнеса, пътуващите и инвеститорите в нашата страна от 1 януари. Една сделка с нашите приятели и партньори в ЕС". Така премиерът Борис Джонсън представи постигнатото споразумение във видео обръщението си на Бъдни вечер.

"Взехме обратно контрола върху нашите закони и нашата съдба, но оставаме културно, емоционално, исторически, стратегически и геологично свързани с Европа", каза още министър-председателят.

Като "честна" и "балансирана" описа сделката президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и добави, че е време "да обърнем следващата страница и да погледнем към бъдещето.

"Великобритания остава доверен партньор", каза още тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG