Връзки за достъпност

Извънредни новини

Не една, а три кризи. Справи ли се Урсула фон дер Лайен в първата си година начело на ЕК


Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен

Здравна криза, икономическа криза, Брекзит. И криза с бюджета за капак. Първата година на Европейската комисия на Урсула фон дер Лайен беше белязана от кризи. Начинът, по който Комисията се справя с тях, предизвиква и одобрение, и критики. Същото се отнася и до политическите ѝ приоритети, очертани в началото на мандата.

Урсула фон дер Лайен беше избрана за председател на Комисията в резултат от компромис. При избора ѝ беше пренебрегнат принципа на водещия кандидат (Spitzenkandidat). Според него всяка европейска партия излъчва свой кандидат за председател на Комисията, а постът се заема най-често от кандидата на формацията с най-много места в Европейския парламент. Водещите кандидати на основните партии обаче срещнаха сериозна съпротива. И така в играта се появи тогавашната министърка на отбраната на Германия, която беше избрана с мнозинство от 9 гласа.

Съставянето на Комисията също не беше безпроблемно. Кандидатите за комисари от Унгария, Румъния, Полша, Белгия и Франция не бяха подкрепени заради спорни моменти в биографиите им, включително разследвания за злоупотреби с евросредства.

В първото си обръщение към Европейския парламент Фон дер Лайен представи програма, в която имаше по нещо, което да се хареса на всяка от основните европейски партии, отбелязва Барбара Весел в Дойче веле. Изпълнението на тези приоритети обаче беше изместено в светлината на прожекторите от пандемията от COVID-19, която дойде в Европа едва няколко месеца след като Комисията на Фон дер Лайен встъпи в длъжност през декември 2019 г.

Приоритетите

Отговорни политики за спиране на климатичните помени, въвеждане на европейска минимална работна заплата и създаване на европейски механизъм за върховенството на правото. Това бяха сред основните приоритети, представени в началото на мандата на Комисията. Освен това институцията заяви намерение да предложи нова политика за миграцията и в областта на технологиите и изкуствения интелект.

През първите месеци след встъпването в длъжност на комисарите беше представена т. нар. зелена сделка – план за нов модел на икономически растеж и потребление, който е ориентиран към постигане на въглеродно неутрална икономика до 2050 г. Предложението за европейска минимална работна заплата беше отложено. Бяха обявени конкретни инициативи в европейската стратегия за цифровото бъдеще.

Първият доклад по новия европейски механизъм за върховенство на правото беше представен през септември. Беше постигнато съгласие между Парламента и Съвета за обвързване на еврофондовете с върховенството на правото.

На Комисията на Фон дер Лайен се падна да подготви приемането на многогодишната финансова рамка на ЕС в първата година от мандата си.

Кризите

Междувременно обаче дойде една от най-големите кризи, с които Европейският съюз се е сблъсквал от началото на съществуването си – пандемията от COVID-19. Европейската комисия пое преговорите за тестове, предпазни средства и медикаменти с компаниите, които ги произвеждат и доставят, от името на държавите членки на ЕС. Така беше обявена обща европейска обществена поръчка за медицински маски и защитно облекло, за тестове и за апарати за обдишване. На този принцип Европейската комисия договори предварителни споразумения за доставки на ваксини с няколко фармацевтични компании.

Освен здравна криза, пандемията донесе и криза в икономиката. Затова Комисията предложи план, който да помогне за възстановяването на европейските икономики. Той беше договорен през лятото, носи името NextGenerationEU и е с бюджет 750 милиарда евро.

Заради плана парите от него да бъдат обвързани с върховенството на правото, Унгария и Полша блокираха приемането на плана и на многогодишния бюджет на ЕС. Това стана през ноември и предизвика криза по върховете на ЕС. Досега развитие по въпроса няма и не е ясно кога ще бъдат достъпни тези пари.

През първата година на Комисията на Фон дер Лайен Обединеното кралство официално напусна ЕС. Това стана в полунощ на 1 февруари 2020 г. – десет месеца след предвидената дата. Преговорите обаче продължиха като целта беше да се постигне търговска сделка, която да позволи на ЕС да търгува свободно с Великобритания. Крайният срок за постигането на споразумението е 31 декември 2020 г.

Оценките

Какви са оценките за работата на Комисията в тази първа година от мандата ѝ, изпълнена с кризи? Най-краткото обобщение е разнородни. Някои смятат, че тя се е справила добре, други имат забележки.

Пред Дойче веле евродепутатката от „Обнови Европа“ Софи Инт'Велт коментира, че на Фон дер Лайен ѝ липсва решимост да осъществи на практика амбициозната си програма. Според нея Комисията е направила много предложения по време на първата година от мандата си, но не е показала решителност при прокарването им под формата на юридически текстове.

Инт'Велт смята също, че Фон дер Лайен обещава да се бори за върховенство на правото, но едновременно с това избягва да се конфронтира с тези, които го нарушават. „Може да говориш за върховенство на правото, но ако не действаш, какъв е смисълът“?

„Тя нямаше късмет, защото попадна в средата на тази криза. Затова беше важно да се види, че има смелостта да се измъкне от тази криза“, коментира пред Дойче веле депутатът от Люксембург Вивиан Рединг (ЕНП), която е била и еврокомисар. „Видяхме, че тя осигури подкрепа за финансирането от [плана за възстановяване от пандемията] и убеди държавите-членки и това беше като чудо“, добави тя и определи договарянето на ваксини за всички държави членки от Комисията за „много силен ход“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG