Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първите ваксини срещу COVID-19 са в България. Желаещите да се имунизират са близо 45 000


Първите 9750 дози от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтек" пристигнаха в София рано на 26 декември
Първите 9750 дози от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтек" пристигнаха в София рано на 26 декември

Първата пратка с 9750 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“ и „Бионтек“ пристигна в София в събота сутринта. Тя ще стигне за имунизирането на над 4000 души. Очаква се през януари броят на доставените дози да достигне 62 000.

Ваксинацията в България започва в неделя, 27 декември, като тя е напълно безплатна и доброволна. Първи ще се ваксинира здравният министър Костадин Ангелов, обяви самият той при посрещането на първата пратка от „Пфайзер“ и „Бионтек“ пред сградата на Националния център по заразни и паразитни болести.

Близо 45 000 души досега са изявили желание да бъдат имунизирани срещу коронавируса, съобщи председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов. По думите му предстои разпределяне на по 1100 дози за София, Варна, Пловдив и Бургас. Имунизирането ще се извършва в лечебните заведения и регионалните здравни инспекции.

„За нас е много важно първите, получили ваксината, да са от работещите на първа линия“, коментира министър Ангелов с уточнението, че „когато дойде по-голямо количество ваксини, имунизациите ще се извършват паралелно на различните групи, като усилията ще се насочат основно към домовете за възрастни хора, тъй като те са изключително сериозно рискова група“.

Направените на Коледа антигенни и PCR тестове са почти равни

Междувременно броят на направените на Коледа антигенни тестове е почти равен на този на PCR тестовете, показват данните в Единния информационен портал за последното денонощие. На 25 декември са отчетени 1060 PCR теста и 1012 антигенни. От тях положителни са 257 (153 PCR теста и 104 антигенни).

Изследванията, които отчитат антитела на преболедували коронавируса, бяха приравнени във всекиденвната статистика за развитието на епидемията към тези, които засичат развиващото се в момента заболяване със заповед на здравния министър Костадин Ангелов от 22 декември.

Така към момента вече са потвърдени общо 196 915 случая на заразени с коронавирус, от които активни са 80 976. Смъртните случаи са 50 за денонощието, с което броят на жертвите от началото на епидемията в България достигна 7073. В болница са посрещнали празниците 5580 заразени с коронавирусна инфекция, от които 512 пациенти са в интензивни отделения.

За излекувани през последните 24 часа се смятат 1186 души, с които общият брой на оздравелите от COVID-19 от началото от пролетта насам достигна 108 866. В седем области няма отчетен случай, но това най-вероятно се дължи на празниците, през които се правят много по-малко тестове. Това са Велико Търново, Габрово, Кърджали, Монтана, Разград, Хасково и Шумен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG