Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кренвирши, риба тон, сладолед. Здравният министър не вижда проблем в частния превоз на ваксини


Ваксината на "Пфайзер" и "Бионтек" пристигна в събота във Варна с бус, брандиран с кренвиршите Leki
Ваксината на "Пфайзер" и "Бионтек" пристигна в събота във Варна с бус, брандиран с кренвиршите Leki

Пристигането на първите дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“ срещу COVID-19 в България в събота очаквано се превърна в централна новина за всички медии. Наред с коментарите за започналата ден по-късно кампания по имунизиране в София, Пловдив и Бургас обаче, това събитие беше белязано и от много критики и подигравки към здравните власти. Причината беше, че за транспортирането на част от ваксините в страната беше използван бус на фирмата за колбаси Leki и съветски хладилник ЗИЛ.

Здравният министър Костадин Ангелов обаче не вида проблем в това. В неделя той стана първият имунизиран срещу коронавируса в България и след това коментира пред журналисти, че тя не е единствената държава, в която логистиката на ваксините срещу COVID-19 включва частни компании.

„Видях в социалните мрежи какви са критиките към транспорта на ваксините с камион на хранителна верига, но търсенето на акцент в тази насока не е приемливо“, заяви министърът. По думите му в разпространението на препарата в САЩ е помагала компания за транспорт на риба тон, в Канада – фирма, разнасяща сладолед, а подобен опит има и в Австралия.

„Изискването за транспорта беше компанията да осигури нормален температурен режим, който да бъде проследим през целия път и температурният режим да се докаже с термограф“, добави Ангелов и определи шегите по този повод като „неуместни“. Министърът благодари на всички български фирми, помогнали досега на здравните власти и изрази надежда „за протегната ръка и на други български производители, които да помогнат в логистиката, каквато е необходима в бъдеще“.

Той обаче не коментира дали при частния превоз на ваксината са били спазени всички изисквания на българскто и европейското законодателство. Според Ръководството за добра дистрибуторска практика при търговията с лекарствени продукти за хуманна употреба в ЕС, цитирано от „Дневник“, в такива случаи би трябвало да се използват „специализирани транспортни средства и оборудване“.

„Когато не се използват специализирани превозни средства и оборудване, следва да има действащи процедури, за да се гарантира, че качеството на лекарствения продукт няма да бъде изложено на риск“, предвижда още европейската разпоредба.

По този повод от фирмата „Белла България“, собственик на бусовете, транспортиращи кренвиршите Leki, заявиха, че автопаркът им отговаря на най-съвременните европейски изисквания за подобен тип превозни средства.

„Те са оборудвани с най-модерната хладилна техника, поддържаща специални температурни режими, датчици, термограф и др. Високото качество на хладилните транспортни услуги на компанията е гарант за пълното спазване на условията за бързо и качествено транспортиране на ваксината до пунктовете в цялата страна“, допълниха от транспортната фирма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG