Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тази дата ще живее с нас вечно". Европа се имунизира срещу коронавируса


Лекарка от Неапол показва знака на победата, след като е ваксинирана с препарата на "Пфайзер" и "Бионтек"
Лекарка от Неапол показва знака на победата, след като е ваксинирана с препарата на "Пфайзер" и "Бионтек"
"Ще победим тази пандемия"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Масовата ваксинация срещу новия коронавирус започна на 27 декември в почти цяла Европа, след като Европейската агенция по лекарствата одобри препарата на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтек“ преди седмица. Европейските лидери нарекоха първият ден от кампанията по имунизиране V-day.

Страните членки на Европейския съюз, сред които и България, получиха първите дози от ваксината в събота. Всяка от тях след това организира транспортирането и старта на кампанията на своя територия. Първият имунизиран в София стана здравният министър Костадин Ангелов.

Други европейски държави също предприеха този подход с цел повишаване на общественото доверие в новия препарат. В Чехия първи си постави инжекция срещу COVID-19 премиерът Андрей Бабиш. Той нарече ваксината „надежда, че ще се върнем към нормалния живот“.

Словашкият президент Сузана Капутова също първа се имунизира в родината си.

„Тази дата ще живее с нас вечно“, написа в Туитър пък италианският премиер Джузепе Конти.

Политици и експерти предупреждават, че ще минат няколко месеца преди ваксината да стане широко достъпна за всички желаещи и затова е важно през това време хората да продължат да спазват всички мерки за ограничаване на пандемията.

„Предстоят ни още трудни месеци“, каза италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца пред журналисти. По думите му „тази ваксина е истинският път за затваряне на този труден сезон“.

Европейската комисия сключи договор за повече от 2 милиарда дози ваксини от няколко производители. Очаква се здравният регулатор на ЕС да одобри ваксината, направена от американската компания Moderna до 6 януари. Страните от ЕС са регистрирали поне 16 милиона коронавирусни инфекции и повече от 336 000 смъртни случая от началото на пандемията през пролетта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG