Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляда нови случая на COVID-19 в България. Ваксинирани са 4739 души


Ваксинация в Плевен
Ваксинация в Плевен

Новите диагностицирани случаи на COVID-19 в България за последния ден са 1046 при направени 5739 теста, показват данните на Единния информационен портал. Делът на тестовете, с които са открити нови случаи, е 18,2% от всички направени.

През последния ден на 2020 г. 61 пациенти с коронавирусна инфекция са починали. От началото на март, когато бяха открити първите случаи на заразата в България, смъртните случаи са общо 7 576. Като излекувани са регистрирани 119 527 пациенти, от които 1192 през последното денонощие, сочи официалната статистика.

Хората с COVID-19, които се лекуват в болници са 4756, от които 464 са в интензивни отделения.

Според данните на Единния информационен портал 4739 души са имунизирани срещу COVID-19 досега в България. През последния ден 131 са получили ваксината.

Ваксинацията в България започна от лекарите на първа линия с препарата на Pfizer и BioNTech, който беше първият разрешен за използване в Европейския съюз. България получи дози от него в рамките на договора, сключен от Европейската комисия от името на всички страни от ЕС.

Здравните власти съобщиха по-рано, че следващата доставка на ваксините ще бъде в първата работна седмица на 2021 г. и ще включва нови 25 000 дози. След това България ще получава месечно по 150 000 - 200 000 дози от този медикамент.

Пандемията от коронавирус беше обявена от Световната здравна организация (СЗО) през март. България избегна първата вълна на епидемията през пролетта, когато правителството въведе стриктни противоепидемични мерки, но се нареди на първо място по смъртност в ЕС през ноември. След това беше наложено частично затваряне, което обхвана училищата, детските градини, университетите, ресторантите, моловете и нощните заведения.

В четвъртък беше съобщено, че на 4 януари ще заработят детските градини и яслите, а учениците до 4 клас ще тръгнат на училище присъствено. През януари ще се вземе решение и по отношение на останалите класове в училищата, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG