Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия започна да доставя природен газ в Сърбия през продължението на "Турски поток"


Сръбският президент Александър Вучич откри газопровода "Турски поток" в Сърбия
Сръбският президент Александър Вучич откри газопровода "Турски поток" в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич откри сръбския участък от продължението на газопровода „Турски поток“. Той съобщи, че природен газ от Русия вече се доставя в Сърбия през тръбопровода, който минава през Турция и България. Това беше съобщено и от руската държавна газова компания „Газпром“ в петък.

„Днес е важен ден за нашата страна и нашия народ. Сърбия стана много по-богата след потичането на газа“, каза Вучич в петък на церемония в газоизмервателна станция в селището Господжинци, недалеч от Нови Сад. На откриването присъстваха руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко, генералният директор на компанията „Сърбиягаз“ Душан Баятович и представители на руски компании, строили газопровода, съобщи сръбската секция на Радио Свободна Европа.

Газопроводът „Турски поток“ от Русия до Турция по дъното на Черно море беше открит през януари 2020 г. Срокът за завършването на неговото продължение през България, което е наричано от премиера Бойко Борисов „Балкански поток“, беше 15 декември. Ден след това изпълнителният директор на държавния газов оператор „Булгаргтрансгаз“ Владимир Малинов потвърди пред „Медиапул“, че строителството е завършено. Официално откриване не беше проведено.

Целта е по газопровода Русия да доставя руски природен газ в Централна и Източна Европа като заобикаля Украйна. САЩ обявиха санкции срещу фирми, помагащи за реализацията на „Турски поток“, както и на „Северен поток 2“. Вашингтон разглежда и двата проекта като геополитически инструменти, с които Кремъл поддържа Европа в зависимост от руския газ.

Българската държава осигурява почти 3 млрд. лева, с които плаща за построяването на газопровода. Основният изпълнител на строителството в България е саудитската компания „Аркад“, която се ръководи от руски граждани, които наеха за подизпълнители основно руски фирми, а тръбите са произведени в Русия. 90% от капацитета на бъдещия газопровод за следващите 20 години са резервирани от дъщерни фирми на „Газпром“ и швейцарската МЕТ, съобщи „Булгартрансгаз“ в началото на 2020 г.

На 1 януари българският премиер Бойко Борисов каза, че продължението на „Турски поток“ през България, което той нарича „Балкански поток“, ще бъде открито, когато стане готов интерконектора, с който българската газопреносна мрежа ще бъде свързана с гръцката. Това е отделен проект, който цели диверсифициране на източниците на природен газ и има подкрепата на САЩ.

„Когато всичкото стане готово, ще поканя и съседите, всички колеги ще дойдат, защото това, което България направи, дава възможност за пълна диверсификация и дава възможност на нашите съседи да печелят от транзитните такси“, каза Борисов.

Премиерът беше на посещение в компресорна станция „Петрич“, откъдето на 31 декември мина първата доставка на природен газ от Азербайджан съгласно подписан договор между „Булгаргтрансгаз“ и азербайджанската нефтена компания SOCAR . Той предвижда годишно да бъдат доставяни 1 млрд. кубични метра газ за срок от 25 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG