Връзки за достъпност

Извънредни новини

Контролираният от републиканците Сенат отхвърли за първи път вето на Тръмп


Президентът Доналд Тръмп заминава за Флорида на 31 декември
Президентът Доналд Тръмп заминава за Флорида на 31 декември

Сенатът на Съединените щати отхвърли с огромно мнозинство ветото на президента Доналд Тръмп на Закона за утвърждаване на разходите за отбрана, който урежда не само военния бюджет, но и традиционно включва ключови решения за американската външна политика.

81 сенатори в контролирания от републиканците Сенат гласуваха за преодоляване на ветото по време на необичайна сесия на 1 януари. Това е значително повече от необходимите за отхвърляне на вето две трети в 100-местната горна камара на Конгреса на САЩ.

На 28 декември ветото беше вече отхвърлено от долната камара, Камарата на представителите, с 322 на 87 гласа.

Това е първият случай, в който Конгресът отхвърля вето на президента Доналд Тръмп.

Законът одобрява над 740 милиарда долара за военни програми. Тръмп наложи вето, защото беше несъгласен с намеренията за преименуване на американски военни бази, които в момента носят имената на лидери на южни щати от Гражданската война през 19 век, които са поддържали робството.

Тръмп също настояваше законът да отнеме част от юридическата защита за големите технологични компании като Facebook и Twitter. Президентът също не беше съгласен с някои текстове, които предвиждат забавяне на темпото на изтегляне на американските войски от Афганистан и Германия.

По-рано през седмицата Тръмп нападна републиканците в Конгреса. "Слабото и уморено лидерство на Републиканците ще позволи на лошия закон за отбрана да мине", написа той в Туитър.

Тръмп нарече очертаващото се отхвърляне на ветото "срамен акт на страх и подчиняване на слаби хора на интересите на големите технологични компании. Разберете се за по-добър закон или изберете по-добри лидери, СЕГА!"

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG