Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Значителен подвиг". Борисов и Вучич се поздравиха за завършването на "Балкански поток"


Вучич и Борисов на посещение на строителството на газопровода през юни, 2020 г.
Вучич и Борисов на посещение на строителството на газопровода през юни, 2020 г.

Премиерът на България Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич са провели в събота телефонен разговор, в който са се поздравили взаимно за завършването на строителството на "Балкански поток" и пускането му в експлоатация.

"Те специално подчертаха, че това е значителен подвиг, тъй като работата е завършена успешно в условията на пандемията от коронавируса", информира администрацията на сръбския президент.

Правителствената информационна служба на България също съобщи за телефонния разговор, но в текста не се споменава "Балкански поток".

Правителството в София досега не е съобщило за завършването на българската част от газопровода, който трябваше да бъде готов в края на 2020 г. Свободна Европа попита дали тръбата е готова още преди коледните празници, но Министерският съвет и Министерството на енергетиката досега не са върнали отговор.

Рано сутринта в петък, 1 януари, Александър Вучич откри "Балкански поток" в Сърбия, по който за първи път потече руски газ, който първо минава по дъното на Черно море, а след това през Турция и България продължава към сръбската граница.

Целта е по газопровода Русия да доставя руски природен газ в Централна и Източна Европа като заобикаля Украйна. САЩ обявиха санкции срещу фирми, помагащи за реализацията на „Турски поток“, както и на „Северен поток 2“. Вашингтон разглежда и двата проекта като геополитически инструменти, с които Кремъл поддържа Европа в зависимост от руския газ.

"Балкански поток" е част от газопровода "Турски поток" на руската "Газпром" и турската "Боташ", гласи съобщението и на правителството в Белград.

Българският премиер Бойко Борисов не споменава втори ден "Балкански поток", както той нарича българската част от "Турски поток". В петък той посети компресорна станция „Петрич“ на границата с Гърция, откъдето на 31 декември мина първата доставка на природен газ от Азербайджан. В отговор на въпрос, Борисов каза, че "Балкански поток" ще бъде открит и в България, когато стане готов интерконекторът с Гърция.

В съобщението за разговора на Борисов с Вучич в събота не се споменава нито "Балкански поток", нито "Турски поток":

"В най-тежката пандемия от COVID-19 продължава работата по енергийните проекти у нас, а така и Сърбия се превръща в транзитна страна на газ. Фокусирали сме усилията си също върху изграждането на още един интерконектор до София със Сърбия, за да гарантираме сигурността на енергийните доставки", е казал Борисов.

Българският премиер и сръбският президент са обсъдили и магистралата от София до Белград. Борисов е казал, че първите 17 километра от автомагистрала "Европа" между Драгоман и Сливница са изградени предсрочно през ноември.

"За другата Нова година ще имаме изградена автомагистрала между София и Белград", е казал Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG