Връзки за достъпност

Извънредни новини

Казахстан отмени смъртното наказание


Президентът на Казахстан Касъм Жомарт-Токаев
Президентът на Казахстан Касъм Жомарт-Токаев

Казахстан отмени смъртното наказание, стана ясно от съобщение на президента на бившата съветска република Касъм Жомарт-Токаев. Миналата година страната се присъедини към Международния пакт за граждански и политически права на ООН. Пактът позволява екзекуции само по време на война, и то за особено тежки престъпления.

Руслан Куликбаев беше единственият човек, осъден на смърт в Казахстан. Сега той ще излежи доживотна присъда в затвора.

Президентът Токаев заяви готовност страната му да премахне смъртното наказание в речта си по време на 74-та сесия на Общото събрание на ООН през декември 2019 г.

В момента Русия, Таджикистан и Беларус са единствените три държави в Европа и Централна Азия, които все още не са подписали или ратифицирали Международния пакт за граждански и политически права на ООН. Беларус е единствената държава в региона, която все още извършва екзекуции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG