Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп е притискал управлението на Джорджия да му “намери” повече гласове


Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспъргър, отговорен за провеждането на изборите, да му “намери“ допълнителни гласове, с които да му осигури победа на президентските избори. Това става ясно от телефонен разговор между двамата, проведен в събота, част от който беше публикуван от вестник Вашингтон пост.

На президентските избори победата в Джоджия беше спечелена от избрания за държавен глава Джо Байдън.

“Виж, всичко, което искам е това. Искам само да открия 11 780 гласа… Защото ние спечелихме“, казва Тръмп. Той добавя и че хората в страната са ядосани от развитието на изборите. "Няма нищо лошо в това да кажетe, че сте направили нови изчисления“, заявява още Тръмп.

В записа се чува още как представителите на Джорджия подчертават, че изборните резултатите са коректни, както и че твърденията на Тръмп за измами са неверни и безпочвени.

С 11 780 бюлетини повече Тръмп би получил резултат от 2 473 634 гласа, което е с един повече от получените от Байдън.

В неделя Тръмп нападна Рефенспъргър в Туитър, като заяви, че той е отказал да отговори на обвиненията във фалшификация, за която президентът и поддръжниците му твърдят, че се е случила. От своя страна щатският секретар отговаря, че твърденията на Тръмп са неверни и че истината “ще излезе наяве”.

От Белия дом все още не са излезли с официална позиция по случая.

Избраната за вицепрезидент на страната Камала Харис заяви, че действията на Тръмп представляват “нагла злоупотреба с власт”.

Междувременно в неделя всички 10 все още живи бивши секретари по отбраната на САЩ – Аштън Картър, Лион Панета, Уилиям Пери, Дик Чейни, Уилиям Коен, Доналд Ръмсфелд, Робърт Гейтс, Чък Хейгил, Джеймс Матис и Марк Еспър публикуваха позиция, с която призовават Доналд Тръмп да не оспорва изборните резултати. В нея беше изразено и мнение, че той не бива по никакъв начин да използва военните, за което призоваха някои от привържениците на президента.

Джо Байдън спечели изборите в страната с 306 електорски гласа срещу 232 за Тръмп. Победата му вече беше потвърдена от изборните колегии в отделните щати, както и от избирателната колегия.

На 6 януари Конгресът формално трябва да одобри резултатите от изборите. 12 сенатори републиканци вече обявиха, че няма да одобрят резултатите от вота, а друга група от 11 сенатори на републиканците поиска отлагане на гласуването с цел “допълнително изслушване” около обвиненията за измама. Очаква се, че всички останали техни съпартийци ще одобрят резултатите от изборите.

Досега бяха отхвърлени общо над 60 дела заведени от представителите на Тръмп и републиканците в страната, свързани с обвиненията за измами.

Джо Байдън официално трябва да встъпи във власт на 20 януари.

В Джорджия предстои да се проведат избори за две от местата в Сената. Ако те бъдат спечелени от демократите, това ще им даде контрол както на двете камари на Сената, така и над Белия дом.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG