Връзки за достъпност

Извънредни новини

Избирателната колегия на САЩ потвърди победата на Байдън в президентските избори


Избраният за президент Джо Байдън произнесе реч след като победата му беше потвърдена
Избраният за президент Джо Байдън произнесе реч след като победата му беше потвърдена

Избирателната колегия на САЩ потвърди победата на кандидата на демократите Джо Байдън в президентските избори, съобщиха световните агенции. С вота на 55-те членове на колегията в щата Калифорния той премина прага от 270 гласа, необходими за избирането му.

Очаква се след обявяването на резултатите от вота на електорите във всички щати Байдън да има 306 гласа, а опонентът му Доналд Тръмп да събере 232. Резултатите от вота ще бъдат изпратени във Вашингтон и официално преброени на заседание на Конгреса на 6 януари, което ще бъде ръководено от вицепрезидента Майк Пенс. След това Байдън и избраната за вицепрезидент Камала Харис ще встъпят в длъжност на 20 януари.

В реч след вота избраният за президент Джо Байдън каза, че американската демокрация е била „подлагана на тестове и заплашвана“ и е „показала, че е устойчива, истинска и силна“.

„В тази битка за душата на Америка демокрацията надделя“, каза Байдън. „Сега е време да обърнем страницата, както сме правили през цялата си история - да се обединим, да се излекуваме.“

Гласуването на Избирателната колегия обичайно е процедурна стъпка, която предизвиква малко внимание. Тази година обаче вотът получи повече внимание, защото настоящият президент Доналд Тръмп отказва да признае загубата на изборите. Той и предизборният му щаб загубиха повече от 40 съдебни дела, с които оспорваха резултатите, включително и във Върховния съд.

Тръмп не е коментирал резултатите от гласуването на електорите. Той обяви в профила си в Туитър оставката на правосъдния министър Уилям Бар. По-рано Бар каза, че няма доказателства за изборни измами по време на вота на 3 ноември, въпреки че Тръмп твърди обратното.

Президентът на САЩ се избира от колегия, която включва 538 електори. Всеки щат има толкова електори, колкото членове на двете камари на Конгреса. Те се разпределят на базата на резултатите от гласуването на избирателите, което тази година беше на 3 ноември. В повечето щати кандидатът, който получи повечето гласове, получава всички електори. Изключение са щатите Мейн и Небраска, където електорите се разпределят между двамата кандидати в зависимост от получената подкрепа.

В понеделник електорите във всички щати се събраха, за да гласуват. Първите щати, в които това се случи, бяха Върмонт и Тенеси. Електорите имат по един глас и отбелязват вота си на хартиена бюлетина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG