Връзки за достъпност

Извънредни новини

Върховният съд отхвърли подкрепения от Тръмп иск срещу резултати от изборите


Върховният съд отхвърли втори иск за отхвърлянето на изборни резултати от щати, спечелени от избрания за президент Джо Байдън
Върховният съд отхвърли втори иск за отхвърлянето на изборни резултати от щати, спечелени от избрания за президент Джо Байдън

Върховният съд на САЩ отхвърли безпрецедентния иск за обявяването на резултатите от президентските избори в четири ключови щата за недействителни. Искът, заведен от щата Тексас, по който президентът Доналд Тръмп поиска да бъде включен като заинтересована страна, беше определен като неоснователен.

Според върховните съдии от Тексас нямат законово основание, с което да поискат отмяната на резултатите от изборите в Джорджия, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин. Избраният за президент Джо Байдън спечели и четирите щата, както и общо 306 електорски гласа, срещу 232 за Тръмп.

Самият иск бе подкрепен от главните прокурори на 18 щата, както и от 106-ма републиканци, членове на двете камари на Конгреса.

Аргументът на главния прокурор на Тексас Кен Пакстън беше, че промените, направени в избирателните процедури по време на коронавирусната пандемия, са незаконни. Той поиска решението за електоралните гласове да бъде взето от управленията на тези щати, всяко от които е контролирано от републиканците.

Искът на Пакстън повтори неверни, опровергани и неподкрепени с факти твърдения, свързани с гласуването по пощата в четирите щата.

В четвъртък властите от четирите щата поискаха искът, заведен от Тексас, да бъде отхвърлен от Върховния съд.

Решението е поредният удар срещу претенциите на Тръмп, че изборите в страната са били фалшифицирани и че той е реалният победител от тях. Месеци преди началото на вота президентът неколкократно обяви, че масовото гласуване по пощата ще доведе до измами и че при подобен сценарий ще заведе дела в щатските съдилища, както и във Върховния съд.

“Върховният съд сериозно ни разочарова. Никаква мъдрост, никакъв кураж”, написа Тръмп, който по време на мандата си получи редкия шанс да номинира общо трима представители във върховната инстанция.

По-рано през седмицата Върховният съд отхвърли друго искане за незачитане на резултатите в щата Пенсилвания. Преди това десетки искове, заведени от представители на кампанията на Тръмп в цялата страна, също бяха отхвърлени.

В понеделник официално ще се проведе и събранието на електоралната колегия, която формално трябва да избере Байдън за 46-я президент на САЩ.

След тази дата възможностите за оспорване на резултатите от изборите и блокирането на назначението на представителя на демократите ще останат възможни само чрез усилията на републиканците в Конгреса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG