Връзки за достъпност

Извънредни новини

Може ли Доналд Тръмп да помилва сам себе си


Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп твърди, че има „абсолютното право“ да помилва себе си. Законът обаче очертава по-мрачна перспектива отколкото увереността на Тръмп предполага, пише Асошиейтед прес (АП).

Досега никой президент на САЩ не се е опитвал да помилва себе си докато е на власт. Ако Тръмп направи опит за това през следващите шест седмици, той ще се впусне в неизследвана правна материя, за която няма ясни указания в конституцията или в съдебната практика. Юристите са разделени по този въпрос, който е оставен неизяснен от бащите основатели и никога досега не се е налагало да бъде разрешен от съда.

„Невъзможно е да се предвидят всички фактически сценарии, които биха могли да възникнат във връзка с един законов текст. Ето защо имаме съдилища ”, коментира професорът по право в Университета в Балтимор Кимбърли Уел.

Въпросът за възможността Тръмп да помилва себе си беше повдигнат, когато стана ясно, че той е заплашен от разследвания след като напусне Белия дом. В щата Ню Йорк например може да започне разследване срещу него за това дали е подвел данъчните власти, банки и свои бизнес партньори. В момента неговият имунитет на президент го пази от такива разследвания, но след като мандатът му приключи, имунитетът му няма да е в сила.

Конституцията на САЩ позволява на президента да помилва човек за федерално престъпление, независимо дали срещу него вече са повдигнати обвинения или още не. Липсва законов текст, който изрично да забранява президентът да помилва сам себе си за престъпление, в което още не е обвинен.

Имплицитно в дефиницията за помилване или в идеята за „даване“ (в оригинал - grant) на помилване е заложено помилващият и помилваният да са двама отделни души.
Брайън Калт, професор по право в Мичиганския университет

Но според някои юристи ако президентът помилва сам себе си, това би било нарушение на други конституционни текстове и на общи принципи на правото. Конституцията дава на президента правомощие „да опрощава или помилва“ (to grant reprieves and pardons) за престъпления срещу Съединените щати, освен при случаи на импийчмънт. Този текст може да бъде тълкуван като податка, че бащите основатели на САЩ са предвидили ограничения на правомощието на президента да помилва. Той би могъл да значи също, че правото на държавния глава да помилва следва да бъде използвано спрямо някой друг, а не самия него.

„Може да се каже, че имплицитно в дефиницията за помилване или в идеята за „даване“ (в оригинал - grant) на помилване, тъй като в Конституцията се използва тази дума, е заложено помилващият и помилваният да са двама отделни души“, казва Брайън Калт, професор по право в Мичиганския университет.

„Не можете да дадете нещо на себе си. Не можете да се помилвате сами.“

Помилването на самия себе си може също да противоречи на основния принцип на правото, че никой не може да бъде съдия в собственото си дело (nemo judex in causa sua). Този аргумент е посочен в становище на американското правосъдно министерство от 1974 г. То е съставено няколко дни преди оставката на президента Ричард Никсън. В становището се посочва, че „изглежда“ президентът не може да помилва сам себе си.

Същото становище обаче посочва заобиколен път. Според него е възможно президентът да обяви себе си за временно неспособен да изпълнява длъжността си в съответствие с 25-ата поправка на конституцията и да прехвърли правомощията си на вицепрезидента, който пък би могъл да помилва президента. След това държавният глава може или да подаде оставка, или да остане на поста си, се посочва в становището.

Въпросът дали Тръмп би направил това е толкова спорен, колкото и въпросът дали изобщо може.

Самият Тръмп многократно е казвал, че не е извършил нищо лошо, за което да трябва да бъде помилван.

През юни 2018 г., 13 месеца след началото на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса в американските избори и евентуален сговор между Москва и кампанията на Тръмп, президентът написа в Туитър: „Както беше заявено от много юристи, имам абсолютното право да ПОМИЛВАМ себе си, но защо бих го направил, след като не съм направил нищо лошо?“

За бащите основатели би било немислимо американският народ някога да избере човек, който би се помилвал сам. Ето защо те не са предвидили тази възможност.
Марк Тушнет, професор по право в Харвард

Докладът от разследването на Мълър излага факти, които федералните прокурори биха могли да използват като основа за повдигане на обвинение за възпрепятстване на правосъдието, въпреки че не е ясно дали някой обвинител би направил това. Но ако прокурор започне дело срещу Тръмп въпреки това, че той вече е помилвал себе си, въпросът би бил отнесен за първи път до съда.

Марк Тушнет, пенсиониран професор по право в Харвард, казва, че се съмнява, че който и да е съд би отменил помилването на президента, въпреки че според него ако държавният глава помилва сам себе си, това би било злоупотреба с власт, която би била ужасяваща от гледна точка на създателите на конституцията на САЩ. „Смятам, че за тях би било немислимо американският народ някога да избере човек, който би се помилвал сам. Ето защо те не са предвидили тази възможност “, казва Тушнет.

Помилването от президента не се отнася за престъпления, преследвани от властите на отделните щати. Затова изглежда малко вероятно ако Тръмп помилва себе си, това да повлияе на щатските разследвания, пред които е изправен. Според Тушнет адвокатите на президента е възможно да твърдят, че това би значело Тръмп да бъде съден два пъти за едно и също деяние, което не е разрешено.

Ако Тръмп помилва сам себе си, това би значело, че федералните власти не биха могли да започнат дело срещу него. Но така следващият президент няма да е изправен пред въпроси за дело, което би размило политическия му дневен ред.

Професорът по право в университета Фордъм Итън Лейб отбелязва, че президентите трябва да действат в обществен интерес, а не в услуга на себе си. В този случай, казва той, е възможно Тръмп да твърди, че да помилва себе си е в обществен интерес, доколкото това би предотвратило разследване, което би предизвикало разделение и дори „гражданска война“.

„Иронията е, че този президент не изглежда сякаш държи особено на обществения интерес“, казва той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG