Връзки за достъпност

Извънредни новини

Главният прокурор на САЩ отхвърли твърденията за измами по време на изборите


 Главният прокурор на САЩ Уилям Бар
Главният прокурор на САЩ Уилям Бар

Главният прокурор на САЩ Уилям Бар отхвърли твърдения на републиканци за сериозни измами по време на президентските избори, съобщи Франс прес. По този начин той увеличи натиска над президента Доналд Тръмп да се откаже от усилията си да преобърне победата на Джо Байдън.

„Към днешна дата нямаме данни за измами от мащаб, който би довел до различен изход на вота“, каза Бар в интервю за Асошиейтед прес.

Коментарите му потвърждават заключенията на министерството на вътрешната сигурност, разузнавателните служби и независими наблюдатели на президентските избори миналия месец.

Изказването идва на фона на постоянни твърдения от страна на Тръмп, които не са придружени с конкретни доказателства, че измамни практики при гласуването в ключови щати като Мичиган, Пенсилвания и Джорджия са го лишили от победата.

Междувременно представител на изборната администрация на щата Джорджия съобщи, че президентът Доналд Тръмп ще понесе отговорност за всяко насилие, произтичащо от необосновани твърдения за изборни измами, информира БНР.

В емоционално изявление републиканецът Гейбриъл Стърлинг каза, че всичко е отишло твърде далеч и трябва да спре. Стърлинг разказа за 20-годишен предприемач в окръг Гуинет, чийто бизнес е свързан със системи за гласуване, е получавал смъртни заплахи.

В Джорджия се провежда второ повторно преброяване на гласовете по настояване на Тръмп. За победител с над 12 хиляди гласа разлика в щата беше обявен кандидатът на демократите Джо Байдън. Говорител на кампанията на Тръмп заяви, че целта е да бъдат „преброени всички законни гласове“ и че осъждат всички призиви за насилие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG