Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хайде отначало. За какво пак гласуват в САЩ и защо това е важно


Треската около изборите на САЩ през ноември все още не е отминала, а избраният за президент Джо Байдън дори още не е встъпил в Овалния кабинет. Въпреки това на страната й предстои нов вот, който може да се окаже от изключително значение за бъдещото управление.

На карта е заложено мнозинството в Сената, който от 2015 г. е под контрола на Републиканската партия. Всички очи сега са вперени в балотажа за двете места в Джорджия - републиканците Дейвид Пърдю и Кели Лофлър се изправят срещу демократите Джон Ософ и Рафаел Уорнак.

В кампанията се изляха милиони долари, а гражданите на Джорджия бяха бомбардирани с реклами и съобщения, призоваващи ги да гласуват. От двете партии изпратиха и ключовите си представители, за да получат подкрепа от гласуващите.

Ето няколко въпроси и отговори, преди приключването на гласуването във вторник вечер:

Как се стигна дотук?

Републиканецът Пърдю получи повече от 88 хил. гласа от демократа Ософ в изборите през ноември. Но той не получи мястото в Сената, защото не успя да събере необходимите 50% от гласовете.

Лофлър беше назначена от губернатора на Джорджия през 2019 г., след като предишният сенатор напусна поста си. Затова тя и Уорнак се състезаваха в специални избори през ноември. Демократът получи 1.6 млн. гласове, докато за Лофлър гласуваха 1.3 млн. души.

Кога започват да броят бюлетините?

Избирателните секции трябва да затворят в 19 ч. местно време в деня на изборите (на 6 януари в 4 сутринта българско време). Тогава ще започне и броенето на гласовете. Вотът от дистанционното гласуване трябва да бъде получен до затварянето на секциите.

Гласовете от военните и живеещите в чужбина, които са изпратени до вторник и са били получени до петък, ще бъдат зачетени.

Нито една бюлетина, включително и тези от дистанционното гласуване, които са получени преди изборния ден, не може да бъде преброена преди затварянето на секциите.

Единственият позволен метод за ускоряването на процеса е свързан с обработката на вота от дистанционното гласуване – преброителите имат право да проверяват за достоверността на бюлетините.

Кога ще знаем кой е спечелил?

Както през ноември, така и сега е възможно победителят да не стане ясен няколко часа след затварянето на секциите. Очакванията и предварителните проучвания показват, че разликите между кандидатите ще бъдат минимални.

Може ли пак да има промяна на водачите?

Както се случи в няколко щата по време на президентските избори през ноември, когато разликите между кандидатите са минимални, остава възможно да се наблюдават промени преди обявяването на окончателните резултати. Това може отново да се повлияе и от фактори като присъственото гласуване на републиканците, както и от по-ранното изпращане на бюлетините от някои окръзи.

Във всяка надпревара с малка разлика между кандидатите обявяването на победителя може да отнеме до няколко дни. През ноември над 5% от гласовете в Джорджия бяха преброени следобед в деня след изборите. До този момент Доналд Тръмп водеше с около 100 хил. гласа пред Байдън, но в крайна сметка щатът беше спечелен от демократа.

Може ли да има повторно преброяване?

Според законите в Джорджия, ако разликата между кандидатите е по-малко от 0.5% от гласовете, загубилият има право да поиска повторно преброяване. Това се случи с вота през ноември, когато Тръмп поиска ново броене, след като резултатите показваха, че е загубил само с 12 хил. гласа.

Все пак е малко вероятно да бъде направено изцяло ново преброяване.

Какво е значението за управлението?

Към момента републиканците държат 50 от 100-те места в Сената. Дори и само един от техните представители да спечели, те ще имат контрол над горната камара на Конгреса в следващите поне две години.

Ако двамата демократи спечелят на изборите, това ще доведе до равенство от 50 на 50 места в Сената. В такава ситуация решаваща ще бъде позицията на вицепрезидента на САЩ, който оглавява тази камара. В случаите на равенство на гласовете вицепрезидентът има право да гласува по всяка точка.

За втория по сила човек в страната беше избрана демократката Камала Харис. Това означава, че при равенство в Сената тя може да гласува в полза на демократите.

Така на практика при победа на демократите в Джорджия, те могат да застанат начело на трите ключови институции в страната – президентството, Камарата на представителите и Сената.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG