Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Google за първи път възникна синдикат


Повече от 200 служители на технологичния гигант Google и на неговата компания майка Alphabet Inc. учредиха профсъюз, съобщи Ройтерс. Такава структура възниква за първи път в дружеството. Предполага се, че тя ще може да предпази членовете си от уволнения и от други нарушения на техните интереси.

От Google заявиха, че ще продължат да разговарят "директно" с всички свои служители. Реакцията идва след знакови уволнения в компанията и на фона на многократни и разнородни протести сред служителите през последните години.

Името на нововъзникналия синдикат е Съюз на работещите в Alphabet (Alphabet Workers Union). Той е създаден с усилията на неформална група активисти.

Съюзът ще обслужва офиси на компаниите в САЩ и Канада и ще бъде част от големия синдикат на работещите в комуникационния бранш в Америка - Communications Workers of America, който представлява и служители на комункационните корпорации Verizon Communications и AT&T .

В последните няколко години отделни групи в Google настояваха за повече справедливост на работното място, каза вицепрезидентът на новия съюз Чуи Шоу. Под този натиск компанията въведе някои нови политики и по-етични бизнес практики, сред които и тази да прекрати съвместен проект с армията на САЩ за разработка на софтуер за дронове.

Новият съюз ще може да събира вноски, за да назначи поддържащ персонал и да може да спори с компанията по-настъпателно, отколкото това е ставало в миналото, коментираха експерти. Въпреки това обединението няма да има власт над решенията на корпорацията, защото се определя като „съюз на малцинството“. Според законите на САЩ Alphabet може да игнорира исканията на съюза, докато синдикатът не бъде подкрепен от мнозинството от служителите й.

Google търпи критики от Националния борд за трудови взаимоотношения на САЩ, който през декември обвини компанията в незаконно разпитване на няколко работници, които в последствие са уволнени заради опита си да учредят съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG