Връзки за достъпност

Извънредни новини

80 000 лева заради бездействие. Роднина на жертви в масово убийство осъди прокуратурата


Къщата, в която беше избито цялото семейство на Кети Кюхова
Къщата, в която беше избито цялото семейство на Кети Кюхова

Прокуратурата не е привела в изпълнение ефективна присъда на рецидивист, който след това е извършил шесторно убийство. Затова сега ще трябва да плати 80 000 лева обезщетение, съобщава специализираният сайт сайт lex.bg. Причината е, че държавното обвинение е проявило "необосновано бездействие" при издирването на рецидивиста.

Обезщетението ще бъде изплатено на роднина на две от жертвите в масовото убийство, извършено в първите часове на 2018 г. в Нови Искър. След едноседмично издирване тогава прокуратурата обяви, че убиецът се е самоубил в близкото село Луково, където се беше укрил от търсещите го полицаи.

Става въпрос за осъждания рецидивист Росен Ангелов. Той беше посочен от прокуратурата като физически извършител на убийствата на бившата му приятелка Кети Кюхова, на майка ѝ Еленка Бурджиева, на дъщеря ѝ Нанси Иванова, на новия приятел на Кюхова Неделчо Юнаков и сина му Георги, както и на приятеля на Нанси Боби Иванов.

След като трупът на Ангелов беше намерен и идентифициран, разследващите съобщиха, че в края на 2009 г. той е бил осъден на 8 години затвор за блудство с малолетно момиче в същото село Луково, където се беше укрил след шесторното убийство. Тази присъда обаче така и не беше влязла в сила, тъй като властите на бяха намерили рецидивиста.

Именно по тази причина Иво Кюхов завежда дело срещу прокуратурата за обезщетение от 95 000 лева по Закона за задълженията и договорите. Той е брат на Кети Кюхова и син на Еленка Бурджиева и претендира пред съда, че ако държавното обвинение беше положило достатъчно усилия, за да приведе Ангелов в затвора след осъждането му през 2009 г., той нямаше да може да извърши убийствата в Нови Искър.

Къщата, в която беше открит трупът на Росен Ангелов
Къщата, в която беше открит трупът на Росен Ангелов

В самия край на миналата година съдия Маргарита Георгиева от Софийския градски съд (СГС) решава делото в полза на Кюхов, присъждайки му 50 000 лева за убийството на майка му и 30 000 лева – за това на сестра му. Освен това, СГС осъжда прокуратурата да поеме и разниските по процеса в размер на над 6000 лева.

Съдия Георгиева посочва в мотивите си, че държавното обвинение не е предоставило достатъчно доказателства за това, че е положило всички необходими усилия, за да приведе в затвора Росен Ангелов. Аргументира се и с факта, че срещу него е била издадена Европейска заповед за арест над 5 години след осъждането му, което „говори за формално изпълнение на правомощията“ на прокуратурата.

„Сам по себе си фактът, че лицето е обявено за общодържавно издирване едва на 08.09.2010 г., или девет месеца след влизане в сила на присъдата, сочи на неангажираност с издирването“, добавя обаче Софийският градски съд.

Той обръща особено внимание на обстоятелството, че трупът на Ангелов е намерен през януари 2018 г. именно в селото, където той е извършил блудството, за което е бил осъден в края на 2009 г. Според съдия Георгиев „с оглед на това не може да се приеме, че поведението на прокурора, респективно на съдействащите му органи на Министерство на правосъдието и МВР съответства на приложимия модел на дължимата грижа и в този смисъл, че са извършени всички необходими действия при издирването на осъдения Росен Ангелов“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG