Връзки за достъпност

Извънредни новини

Учени от СЗО не могат да влязат в Китай, за да изследват коронавируса


Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.
Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Китай не допусна на своя територия екип на Световната здравна организация (СЗО), съобщи Асошиейтед прес. Екипът от учени трябваше да изследва животинския произход на новия коронавирус и начина, по който той за първи път се е прехвърлил върху човека.

Естественият произход на вируса беше потвърден от учени на СЗО през май, но са нужни други изследвания, които да установят пътя, по който заразата се развивала, преди да стигне до хората.

Екипът, натоварен с тези изследвания, не може да влезе в Китай, защото визите на някои от членове му още не са одобрени, стана ясно в сряда. Ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус изрази разочарованието си от забавянето, с което китайските власти подхождат към издаването на необходимото разрешително за престой.

СЗО от месеци прави опити да изпрати в страната международния екип експерти. Преговори с китайските власти се водят още от юли. Учените настояват, че e от голяма важност да се установи кой е бил естественият първи организъм, в който вирусът е възникнал.

Първоначално се смяташе, че първият заразен човек е пострадал след като е изял прилеп в китайския град Ухан. Днес обаче експертите смятат, че на пазара за екзотични животни в Ухан само е било ускорено развитието на една зараза, която вече е съществувала. Учени предполагат и това, че е възможно вирусът да е бил прехвърлен не директно от прилеп към човек, а да е минал и през междинен организъм.

Пандемията от COVID-19, която последва откриването на новия вирус, уби почти 1.9 млн. души по света и зарази повече от 86 милиона.

"Проследяването на хода на заразата ще бъде трудно, тъй като е минало много време", каза председателката на Глобалния център за здраве в Женева Илона Кикбуш, цитирана от Гардиън. Тя допълни, че заради геополитически конфликти не е било възможно създаването на единна международна стратегия за овладяване на пандемията. Напрежението, породено от този факт, възпрепятства учените и до ден днешен, каза тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG