Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изслушахме много учени". СЗО смята, че коронавирусът е с естествен произход


Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус
Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че коронавирусът е от естествен произход. Уточнението идва на фона на изказването на президента на САЩ Доналд Тръмп, че разполага с данни, че вирусът е създаден в лаборатория в Ухан.

COVID-19 беше регистриран за първи път през декември в китайската провинция Ухан. Световната здравна организация обяви заразата за пандемия в средата на март, когато вирусът се разпространи далеч отвъд първоначалните очаквания на експертите. Повечето учени са на мнение, че вирусът произхожда от пазар в китайския град Ухан, където се продават диви животни за храна. Около 3,2 милиона души по света са заразени, а броят на починалите е

"Що се отнася до произхода на вируса в Ухан, ние изслушахме много учени, които изследваха този вирус и ни увериха, че той е от естествен произход", заяви Майкъл Райън, директорът на програмите за спешни действия към СЗО, цитиран от БНР.

"Онова, което е важно, е да установим, е естественият гостоприемник на този вирус", допълни той. Експертът обяви, че основната цел е да се направи така, че "ние да можем да разберем добре вируса, да разберем трансмисията от животно на човек и да разберем каква бариера между животинския и човешкия вид е била преодоляна".

По думите му целта на това изследване е да се разработят обществени здравни мерки и мерки за превенция, “за да не се повтори същото нещо”.

Световната здравна организация досега хвалеше Пекин за управлението му на кризата, отбелязва Франс прес. СЗО се свърза с китайските власти, за да ги покани да участват в разследванията, които са в ход. Този призив идва в момент, в който световните здравни власти са остро критикувани.

САЩ обвиняват СЗО, че е закъсняла с предупреждението за пандемията, за да не ядоса Пекин. В събота шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус отново защити действията на организацията, като подчерта, че самият той е бил в Китай на 28 януари, за да се срещне с китайския президент Си Цзинпин и да договори визата на място на международен екип от учени.

Гебрейесус каза, че тогава хората са го съветвали да не отива в Китай, защото не се е знаело какво е поведението на вируса, но той самият не се е изплашил да отиде там.

На 30 януари СЗО обяви световна извънредна ситуация заради коронавируса, след като на 23 януари беше отказала да го направи.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

Тук може да следите развитието на ситуацията в България.

Тук е картата на разпространението на вируса в света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG