Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въвеждането на електронен билет за софийския транспорт ще закъснее с пет месеца


Жена пътува в градския транспорт по време на пандемия. Снимката е архивна.
Жена пътува в градския транспорт по време на пандемия. Снимката е архивна.

Стартът на новата система за билети на градския транспорт в София е отложен, съобщи Медиапул. Системата предвиждаше замяна на хартиения билет с електронен и трябваше да заработи до края на 2020 г. Сега крайният срок е отместен с пет месеца.

Новината идва на фона на мерките за противодействие на COVID-19, които доведоха до поетапно прекратяване на продажбите на хартиени билети в превозното средство. След като през март 2020 г. водачите спряха да продават билети, от 4 яунари 2021 г. това вече не се прави и от контрольорите.

Документи за превоз могат да се купят от касите на Центъра за градска мобилност, клоновете на „Български пощи“ и тото пунктовете в София. Ограничението на местата, в които се продават хартиени билети, съвпадна с възстановеното право на контрольорите да налагат глоби на нередовните пътници и породи опасения, че старата система за таксуване спира да функционира адекватно, докато въвеждането на новата система се забавя.

Навлизането на електронния билет се отлага заради факта, че новата линия на метрото не е била интегрирана в системата, съобщи бТВ. Междувременно е намалял броят на пътниците в градския транспорт, както и търсенето на абонаменти карти, информира БНР.

Дебатът за електронна система за таксуване започна преди седемнайсет години и беше част от няколко предизборни кампании в столицата. През декември 2018 г. договорът за изграждането на системата беше подписан със срок за изпълнение две години, считано от месеца на подписване. Тестовете на системата започнаха през юли 2019 г.

Проектът за въвеждане на електронното таксуване е на стойност 83 милиона лева и трябва да покрие въвеждането му във всички видове градски транспорт – тролеи, трамваи, автобуси и метро, а хартиеният билет и перфораторите да останат в историята. Предвидено е пътниците да могат да купят и валидират превозен документ и през мобилен телефон.

Електронният билет е факт в редица европейски столици. Софийският Център за градска мобилност и сега разполага с онлайн система, но чрез нея може да се купи само карта за целодневно пътуване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG