Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това не е Америка". Светът реагира на насилието във Вашингтон


Експлозия от полицейска газова граната по време на сблъсъците с агресивни поддръжници на Тръмп пред Конгреса на САЩ
Експлозия от полицейска газова граната по време на сблъсъците с агресивни поддръжници на Тръмп пред Конгреса на САЩ
"Това не е протест, а метеж". Какво се случи
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Сцените на насилие, прекъснали в сряда заседанието на Конгреса на САЩ, на което окончателно трябва да бъде потвърдена изборната победа на следващия американски президент Джо Байдън, предизвикаха остри реакции от държавни лидери по целия свят. Стотици агресивни поддръжници на настощия президент Доналд Тръмп разкъсаха загражденията и полицейския кордон и нахлуха в сградата на американския парламент, чупейки врати и прозорци.

При сблъсъците бяха използвани сълзотворен газ и лютив спрей, а след като тълпата беше изтласкана навън няколко часа по късно, полицията във Вашингтон съобщи за четири жертви.

Междувременно Доналд Тръмп отправи в Туитър сдържан призив за мир, наричайки агресивните си поддръжници „много специални хора“. В крайна сметка членовете на двете камари на Конгреса се събраха отново и отхвърлиха първия опит на републиканците да блокират изборната победа на Байдън.

„Това не е Америка. Изборните резултати от 3 ноември трябва да бъдат уважавани“, реагира в Туитър първият дипломат на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел. Той нарече сцените на насилие във Вашингтон „нападение над американската демокрация“ и добави, че „в очите на света“ тя е „под обсада“.

Според германския външен министър Хайко Маас тези безпрецедентни събития ще бъдат от полза на „враговете на демокрацията“ по целия свят. Затова той призова симпатизантите на Тръмп „да спрат да потъпкват“ демократичните ценности.

„Позорни сцени в Конгреса на САЩ“, написа в Туитър и британският премиер Борис Джонсън. Според него „Съединените щати се застъпват за демокрацията по целия свят и сега е жизнено важно да има мирно предаване на властта“.

Представителите на руската дипломация възприеха по-различен подход. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова сподели в профила си във Фейсбук коментар на американски журналист, който гласи: „Съединените щати никога повече няма да могат да кажат на света, че са основата на демокрацията“.

Първият заместник-посланик на Русия в ООН Дмитрий Полянски пък заяви в Туитър, че случващото се във Вашингтон е в „стил Майдан“ – препратка към масовите протести в Киев, довели до оттеглянето от власт на проруския президент на Украйна Виктор Янукович през 2014 година.

„Някои мои приятели питат дали някой ще раздава бисквити на протестиращите“, добави подигравателно Полянски, визирайки посещение на служител на Държавния департамент на САЩ при протестиращите на Майдана през декември 2013 г. Коментарът му беше споделен в профила на руското външно министерство в социалната мрежа.

Реакцията на украинския външен министър Дмитро Кулеба беше на другия полюс. Той написа в Туитър, че Вашингтон трябва да възстанови върховенството на закона и демократичните принципи. „Това е важно не само за САЩ, но и за Украйна, както и за целия демократичен свят“, добави украинският първи дипломат.

Дори десният министър-председател на Словения Янез Янша, който подкрепи Тръмп и все още не е поздравил Байдън за победата му, написа в Туитър, че „всички трябва да бъдат много обезпокоени от насилието във Вашингтон“.

„Надяваме се, че американската демокрация е устойчива, дълбоко вкоренена и ще преодолее тази криза. Демокрацията предполага мирен протест, но заплахите за насилие и смърт - отляво или отдясно - ВИНАГИ са неправилни“, добави словенският премиер.

Реакция на безпокойство имаше и в Турция, която подобно на Русия нееднократно е обвинявана от САЩ за прояви на тоталитарно управление. „Ние следим с тревога събитията в САЩ и приканваме страните да се успокоят. Вярваме, че проблемите винаги ще бъдат решавани в рамките на закона и демокрацията“, заяви в Туитър председателят на турския парламент Мустафа Шентоп.

Според премиера на Канада Джъстин Трюдо пък страната му е „дълбоко обезпокоена и натъжена“ от събитията във Вашингтон. „Насилието никога няма да успее да надделее над волята на хората. Демокрацията в САЩ трябва да бъде подкрепена - и тя ще бъде“, написа още той в профила си в Туитър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG