Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Незабавно". Възможно ли е Тръмп да бъде отстранен още сега


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Лидерите на Демократическата партия в Конгреса на САЩ призоваха за "незабавно отстраняване" на президента Доналд Тръмп. Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси и сенатор Чък Шумър призоваха вицепрезидента Майк Пенс да активира веднага 25-ата поправка от конституцията на САЩ и да отстрани Доналд Тръмп от власт. Те заплашиха, че в противен случай ще задействат процедура по импийчмънт срещу президента в Конгреса.

Пелоси и Шумър така се присъединиха към призива на десетки конгресмени демократи, които поискаха Тръмп да бъде отстранен още преди 20 януари - датата, на която трябва да положи клетва избраният за президент Джо Байдън.

Повод за искането е ролята на Доналд Тръмп в подбуждането на негови привърженици към нахлуване в сградата на Конгреса във Вашингтон в сряда. Полицията съобщи за четири смъртни случая по време на ексцесиите.

Нахлуването прекъсна за няколко часа заседанието на Конгреса, който по-късно потвърди резултата от изборите на 3 ноември, които бяха спечелени от кандидата на Демократическата партия Джо Байдън.

Американски медии съобщават, че идеята за отстраняване на Тръмп се обсъжда и в средите на Републиканската партия.

Американската конституция предвижда два начина за отстраняване на президент - 25-ата поправка и импийчмънт.

Американската конституция предвижда два начина за отстраняване на президент - 25-ата поправка и импийчмънт след отправяне на обвинение в Сената. И в двата сценария президентският пост трябва да бъде поет от вицепрезидента Майк Пенс до встъпването в длъжност на Байдън.

Ройтерс цитира свои източници, според които вече е имало предварително обсъждане на възможността с 25-ата поправка сред членове на правителството на Тръмп и негови съюзници.

Американски медии коментираха, че промяната във властта вероятно вече е започнала, защото именно Пенс, а не Тръмп, координираше мобилизирането на Националната гвардия за справяне с безредиците.

"Това не е протест, а метеж". Какво се случи
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Си Би Ес също цитира свои източници, според които членове на администрацията на Тръмп обсъждат такава процедура, но "нищо формално" не е представено на Пенс. Си Ен Ен съобщи за четирима републикански лидери, които са пожелали анонимност, но също са призовали за задействане на 25-ата поправка.

Какво предвижда 25-ата поправка

Тази поправка в конституцията на САЩ влиза в сила през 1967 г., а е предложена след убийството на президента Джон Кенеди през 1963 г. Текстът регламентира наследяването на поста и невъзможността за изпълняване на правомощията.

Точка 4 описва ситуации, в които президентът не е в състояние да изпълнява задълженията си, но не се оттегля доброволно. Авторите на този текст са имали предвид случаи, когато президентът е физически или психически възпрепятстван, коментират някои юристи. Според други обаче този текст може да се приема и по-общо в случаи, когато президентът е опасно неподходящ за поста си.

За да бъде задействана 25-ата поправка, вицепрезидентът Майк Пенс и мнозинството от министрите на Тръмп трябва да декларират, че президентът не е в състояние да изпълнява задълженията си и да го отстранят. В този сценарий властта преминава в Пенс.

Тръмп може след това да декларира, че е способен отново да поеме поста. Ако Пенс и мнозинството министри не оспорят това, Тръмп би си върнал властта. Ако оспорят това, случаят отива за решаване в Конгреса, но властта остава в ръцете на Пенс.

Тогава е необходимо мнозинство от две трети и в двете камари на Конгреса - Камарата на представителите и Сената, за да бъде отстранен президентът, обяснява професорът по конституционно право от Университета в Колорадо Пол Кампос пред Ройтерс.

Според Кампос 25-ата поправка е подходящ инструмент за отстраняване на Тръмп и е по-бърз в сравнение с процедурата по импийчмънт.

"Майк Пенс може веднага да стане президент, докато при импийчмънт и обвинение минават поне няколко дни".

Може ли Тръмп да бъде отстранен чрез импийчмънт?

Да. Процедурата изисква Камарата на представителите да повдигне обвинение срещу президента по подобие на съдебен процес. Това става с обикновено мнозинство. След това в Сената е необходимо мнозинство от две трети, за да бъде отстранен президентът.

Тръмп беше обвинен от Камарата през декември 2019 г. в злоупотреба с власт и възпрепятстване на правосъдието. Мнозинството на републиканците в Сената го оправда напълно през февруари 2020 г.

За какво може за бъде обвинен този път Тръмп?

Професорът по конституционно право от Университета в Мисури Франк Бауман казва пред Ройтерс, че може да се обсъжда "разпалване на размирици" или "опит за сваляне на правителството на САЩ".

Според Бауман Тръмп може да бъде обвинен и в нещо много по-общо - нелоялност към конституцията на САЩ и неизпълнение на клетвата. Конгресът има правомощие да определи престъплението, като не е ограничен от Наказателния кодекс.

"Сериозно обвинение би било "действия срещу конституцията" - опит за подкопаване на законни резултати от законно проведени избори", казва Бауман.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG