Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всичко беше организирано от мен". Кметът на Калофер сам ще плати глобата за мъжкото хоро


Калофер – между мъжкото хоро и калоферската дантела
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:23 0:00

Навръх Богоявление в Калофер се проведе ритуалът по хвърляне на кръст във водите на река Тунджа, последван от т.нар. мъжко хоро. Подобно на отбелязването на празника в последните години, всичко беше предавано на живо по телевизията. Кадрите на десетки празнуващи хора, струпали се един до друг по бреговете и във водите на Тунджа, предизвикаха възмущение сред много хора заради очевидното неспазване на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса.

Последва и реакция от областната управителка на Пловдив и председателка на местния кризисен щаб Дани Каназирева, която обяви, че ще наложи максимална глоба на кметството на Калофер, ако то е организирало ритуала, или на кмета Румен Стоянов като физическо лице. Нейното изявление провокира Стоянов да поеме цялата орговорност ден по-късно.

Личи си, че е обществено значимо нашето хоро.
Румен Стоянов, кмет на Калофер

„Всичко беше организирано от мен. Няма смисъл да търсят администрация, всичко е под мое ръководство. Глобата, която трябва да отнеса, нека бъде само за мен. Личи си, че е обществено значимо нашето хоро“, заяви той пред Нова телевизия в четвъртък. В дните преди Йордановден той нееднократно декларира пред медиите, че няма да издаде забрана за провеждането на ритуала, въпреки противоепидемичните мерки.

„Уважавам традициите. Неведнъж съм присъствала и в Калофер на днешния ден. Но ситуацията, в която сме, е различна. Правилата са еднакви за всички и трябва да се спазват”, коментира Каназирева още в сряда с уговорката, че още не е преценено дали кметът да бъде глобен с 1000 лв. или кметството – с 2000 лв.

"Заиграването на политиците..."

Според здравния министър Костадин Ангелов „заиграването на политиците, [опиращи] се на българските обичаи и традиции, с българщината, в момента е нелепо“.

Не е време за правене на политика, нито за празници.
Костадин Ангелов, министър на здравеопазването

По думите му такава пандемия се случва веднъж на 100 години и „всеки решава с какво иска да остане в историята – дали със спасените човешки животи и мисъл за медиците или с преследване на политическите си амбиции“.

„Не е време за правене на политика, нито за празници. Най-важното е да преведем българския народ през тази криза и да запазим живота на българските граждани”, коментира Ангелов по време на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб в четвъртък.

Нови "гъкави и адекватни" мерки

На фона на това негово изказване малко по-късно правителствената информационна служба съобщи, че „чрез въвеждането на гъвкави и адекватни противоепидемични мерки ще могат да се провеждат уважавани от българските граждани обичаи и традиции“. Това решение е било взето на работно съвещание при премиера Бойко Борисов с участието именно на здравния министър и кмета на Перник Станислав Владимиров.

Ако се създаде максимално добра организация [...] хората могат да извършат обичая в региона.
Бойко Борисов, премиер

Повод за съвещанието са предстоящите сурвакарски игри в Перник, които са признати от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Въпреки че традиционният фестивал в града „Сурва“ няма да се състои, отделни празненства ще се проведат в някои села в Пернишко.

„Ако се създаде максимално добра организация, с необходимата дистанция и носене на маски, хората могат да извършат обичая в региона“, е заявил премиерът Борисов по време на съвещанието. Той е изискал от националния щаб да изготви мерки, „които да позволят сигурното провеждане не само на сурвакарските игри в Перник, насрочени за средата на месеца, но и на други важни за българите празници“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG