Връзки за достъпност

Извънредни новини

Музикални фестивали са пред риск от фалит заради COVID-19


Момент от Фестивала Гластънбъри през 2019 г.

Музикалните фестивали в Обединеното кралство са застрашени от фалит, предаде британската специализирана медия NME. Без подкрепата на британското правителство индустрията няма да може да проведе фестивалите, насрочени за лятото на 2021 г. и след това, написаха представители на музикалната индустрия във Великобритания в отворено писмо до министъра на финансите Риши Сунак.

Причина за кризата е пандемията от COVID-19. Разпространението на заразата продължава с предишните темпове и страната е затворена за трети път въпреки текущата кампания за ваксинация.

Съществува риск ограниченията да останат в сила и през лятото на 2021 г., когато по традиция се провеждат фестивалите. Отмяната им би довела индустрията до загуба на приходи и това би поставило под въпрос съществуването им след това, когато пандемията отшуми.

Масови мероприятия с многобройна публика са от най-опасните за разпространяване на вируса дейности. Много от организаторите на музикални събития са принудени да ги отменят още отсега, каза Джейми Нджоко-Гудин – председател на организацията, която представлява музикалната индустрия, UK Music.

Писмото до финансовия министър е подписано от над 100 представители на музикалната индустрия и от депутати. В него се настоява за мерки, които да гарантират финансова сигурност на бизнесите, свързани с организирането на фестивали.

Авторите на текста посочват пример за стратегия за подпомагане на музикалната индустрия, която не изисква извънредни действия от страна на правителство. Става въпрос за разрешение фестивалите да използват застрахователна структура, въведена преди близо три десетилетия за преодоляване на последиците от терористични актове.

Подобно разрешение вече съществува за филмовата индустрия, като покрива щети от около 500 милиона паунда.

Застраховките са "първата стъпка в отключването на огромния принос на фестивалите за икономиката", казаха и от Комисията за защита на културната дейност Digital, Culture, Media and Sport (DCMS).

През 2019 г. индустрията се е разраснала с 11% и е допринесла с 5,8 милиарда паунда към британската икономика. Заради пандемията обаче е прогнозиран спад от 50% за 2020 г. Очаква се, че 170 000 души ще загубят работата си, пише Гардиън.

Отвореното писмо до финансовия министър идва на фона на твърденията на Пол Маккартни и Мел Би от "Спайс Гърлс", че най-големият музикален фестивал в Кралството, Glastonbury Festival, няма да се проведе. Ако това стане, фестивалът ще фалира, каза основателят му Майкъл Ийвис пред Гардиън n през юни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG