Връзки за достъпност

Извънредни новини

Теодор Ушев беше обявен за най-влиятелния аниматор в света за последните 25 години


Теодор Ушев беше обявен за най-влиятелния аниматор в света за последните 25 години, съобщиха от екипа на артиста. Това признание идва от водещи експерти в областта, журналисти и критици след проведена анкета от организаторите на фестивала “Animac”.

В допитването те е трябвало да споменат имената на най-влиятелните фигури в световната анимация. Резултатът е поставил на върха българския аниматор, художник и режисьор.

“Какво начало на годината! Да бъда начело на тази класация за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 г. е неочаквано за мен, признавам. Не само защото аз съм в анимацията едва от 15 г. (първият ми професионален филм е от края на 2005). А защото в този списък има майстори, доайени, от които съм се учил и пред които се прекланям”, написа Ушев в страницата си във Фейсбук.

В първата четворка в класацията са още режисьори като Режина Песоа, Коджи Ямамура и Игор Ковальов. В същата анкета за най-добър пълнометражен анимационен филм е обявен "Отнесена от духовете" на японския режисьор Хаяао Миязаки.

“Тази анкета ми дава утехата, че може би това, което съм създавал през тези години и което толкова обичам да правя, е имало смисъл”, смята Ушев .

В последните 15 години той работи за Националния филмов съвет на Канада. В творческата си биография има повече от 15 филма, донесли му над 200 международни награди по цял свят. Адаптацията на романа на Георги Господинов "Физика на тъгата" в едноименен анимационен филм беше в краткия списък за номинация за "Оскар" през 2019 г. Филмът на Ушев "Сляпата вайша" пък е номиниран за наградата „Оскар“ за късометражен анимационен филм през 2017 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG