Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фейсбук удължи блокирането на Тръмп за неопределено време


Марк Зукърбърг. Снимката е архивна.
Марк Зукърбърг. Снимката е архивна.

Временното блокиране на Доналд Тръмп във Фейсбук и Инстаграм прерасна в забрана за ползване на профила му, наложена "за неопределено време", стана ясно от изявление на изпълнителния директор нa компанията майка Марк Зукърбърг.

Първоначално дружеството беше наложило само 24-часово ограничение на достъпа на американския президент до профилите му.

Причина за решението бяха събитията във Вашингтон в сряда, в които няколкостотин души нахлуха в сградата на американския парламент. Щурмът беше извършен след едночасова реч на самия Тръмп пред негови симпатизанти. Тя съдържаше неверни твърдения за това, че е истинският победител на изборите и призиви към хората да въстанат срещу "отнетата му" победа.

В четвъртък Марк Зукърбърг определи като голям риск възможността президентът да продължи да използва платформата. Той имаше предвид риска, произтичащ от разпространението на неверни твърдения.

Заради нарушения на общите правила на социалната мрежа Тръмп ще бъде лишен от възможността да публикува поне до 20 януари, когато изтича президентският му мандат.

Това решение бележи най-значителната санкция, налагана на американския президент от голяма компания за социални мрежи.

Страницата на Тръмп във Фейсбук има над 35 милиона последователи. Американският президент от години използва социалните мрежи като инструмент за политическо общуване с избирателите си.

Платформата Туитър, в която Доналд Тръмп е най-активен, в четвъртък блокира профила му за 12 часа. В петък компанията възобнови достъпа му.

Социалните мрежи са подложени на нарастващ натиск заради слабия контрол, който упражняват върху разпространението на дезинформация, особено по време на важни политически процеси, каквито бяха последните избори в САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG