Връзки за достъпност

Извънредни новини

Туитър и Фейсбук блокираха Доналд Тръмп


Тръмп говори пред свои симпатизанти във Вашингтон на 6 януари 2021. Тази реч съдържа неверни твърдения за "откраднати" избори и призиви към събралите се хора да се вдигнат на бунт.
Тръмп говори пред свои симпатизанти във Вашингтон на 6 януари 2021. Тази реч съдържа неверни твърдения за "откраднати" избори и призиви към събралите се хора да се вдигнат на бунт.

Социалната мрежа Туитър блокира за 12 часа профила на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщиха информационните агенции. Това стана часове след метежа на група поддръжници на президента, които превзеха сградата на Конгреса на САЩ, използваха в нея оръжие, нахлуха в пленарната зала и вандализираха части от интериора.

Нахлуването беше извършено след едночасова реч на самия Тръмп пред негови симпатизанти. Тя съдържаше неверни твърдения за това, че е истинският победител на изборите и призиви към хората да въстанат срещу "отнетата му" победа.

В сряда Туитър изтри и три съобщения на Тръмп, като го предупреди, че може да го блокира завинаги, ако той продължава да разпространява необосновани конспиративни теории за изборите и да насърчава насилието във Вашингтон.

Фейсбук последва решението на Туитър, като от своя страна наложи 24-часово блокиране на профила на Тръмп, обяснено с две нарушения на правилата на социалната мрежа. По същата причина беше блокиран и профилът на президента в Инстаграм, който е собственост на Фейсбук.

Решенията на социалните мрежи идват след два месеца на необосновани твърдения на Доналд Тръмп, че победата му на изборите е била "открадната" чрез фалшификации. Повечето от тези твърдения добиха популярност именно чрез публикации на Тръмп в Туитър.

Едно от премахнатите съобщения на президента е видео, в което той призовава поддръжниците си да се разотидат. То беше направено едва когато започна извеждането на тълпата от Капитолия и съдържаше познатото невярно твърдение за "открадната" победа на изборите.

Решението за премахването на това видео обръщение беше взето след няколко часово обсъждане в компанията Фейсбук. ЮТюб също премахна видеото.

Докато във Вашингтон няколкостотин метежници превземаха сградата на американския Конгрес, социалните мрежи преливаха от радостни коментари на поддръжници на Тръмп, които призоваваха включително и към физическа разправа с опоненти на президента, пише вестник Вашингтон пост.

В социалната мрежа Parler, която е популярна сред симпатизантите на президента, призивите към насилие и "втора гражданска война" са още по-многобройни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG