Връзки за достъпност

Извънредни новини

Привърженици на Тръмп протестираха срещу резултатите от изборите. Сблъсъци във Вашингтон


Сблъсъци по време на протестите във Вашингтон
Сблъсъци по време на протестите във Вашингтон

Няколко хиляди привърженици на президента Доналд Тръмп организираха протестни шествия в различни точки на САЩ. Те обявиха резултатите от изборите за фалшифицирани, както и че победата на Джо Байдън е била открадната, съобщават световните агенции.

Организатори на протестите бяха движението “Спрете кражбата”, което се свързва с бившия сътрудник на Тръмп Роджър Стоун. В протестните шествия се включиха и религиозни групи, които призоваха за участия в молитвени събрания.

В столицата Вашингтон напрежението беше най-високо, като се стигна до сблъсъци между подкрепящите Тръмп “Прауд бойс” и контрапротестиращи представители на “Антифа” и движението “Black lives matter”.

След падането на нощта се наложи полицията да се намеси. Стигна се до физически сблъсъци, а органите на реда използваха лютив спрей, за да разпръснат тълпата.

В протеста във Вашингтон участие взеха и помилваният от Тръмп бивш съветник по национална сигурност Майкъл Флин, както и друг бивш участник в екипа на президента - Себастиан Горка. Двамата говориха пред множеството в столицата.

“УАУ! Хиляди души се събират във Вашингтон за “Спрете кражбата“. Не знаех за това, но ще ги видя!“, написа Тръмп в Туитър.

Президентът на няколко пъти прелетя с правителствения хеликоптер над протеста преди да продължи към военната академия Уест Пойнт.

Шествия се проведоха още в Мобайл, Алабама и Атланта, Джорджия – един от щатите, в които резултатите от изборите бяха оспорени.

В петък Върховният съд на САЩ отхвърли заведения от щата Тексас иск за обявяването на резултатите от президентските избори в четири ключови щата за недействителни. По-рано през седмицата върховните съдии отхвърлиха и друг иск за незачитане на резултатите от Пенсилвания.

В понеделник официално ще се проведе и събранието на електоралната колегия, която формално трябва да избере Байдън за 46-я президент на САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG