Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всеки заслужава да има приятел". Джулиана Фетерман и приложението за хора със специални потребности


Джулиана Фетерман с брат си Майкъл 
Джулиана Фетерман с брат си Майкъл 

Намирането на приятели не е най-лесната работа за Майкъл Фетерман. Той има аутизъм и Синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието. Липсват му уменията, необходими за провеждане на разговори и навигиране в непознати ситуации. Майкъл обаче има по-голяма сестра, която винаги е до него.

Джулиана Фетерман е превърнала желанието си да помогне на хора като него в своя мисия. Тя е създала специално мобилно приложение, с помощта на което хора със специални потребности по-лесно да намират приятели.

“В приложението се опитах да вградя и инструменти, които помагат при воденето на разговори и се надявам това да им помогне да имат по-голяма увереност в общуването”, казва Джулияна пред АBC.

Приложението “Да създадеш истинско приятелство” (Making Authentic Friendship) е достъпно за потребителите на Android и iOS в САЩ и още 22 държави.

To дава възможност на деца над 13 години и възрастни със специални нужди да създават приятелства въз основа на възраст, диагноза, интереси и географско местоположение.

“Името на приложението съдържа и инициалите на брат ми Майкъл. Той е на 21 години и заради липсата на приятели се чувства самотен”, споделя сестра му пред Vocal Media.

При регистрация всеки потребител трябва да посочи какъв приятел си търси, като възможностите варират от компания за гледане на филми до разходки, спорт или учене. Отзивите за кауза не закъсняват. Преди дни момче от Великобритания ѝ изпратило писмо, в което написало, че благодарение на приложението вече има с кого да гледа "Междузвездни войни”.

“Да се застъпвам за тези, които сами не могат да го направят за себе си, е моята страст. Всеки заслужава да има приятел”, споделя още Джулиана Фетерман. Тя е завършила здравни науки и бизнес администрация в католическия университет “Светото сърце” във Феърфийлд, Кънектикът.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG