Връзки за достъпност

Извънредни новини

Четири опозиционни сили отхвърлиха хипотезата, че ГЕРБ може да проведе честни избори


Представители на "Демократична България" след консултациите при президента Радев.

Четири от партиите и коалициите, които в момента са извън парламента, се усъмниха в честността на предстоящите избори. Това стана ясно след разговори на президента Румен Радев, проведен поотделно с формациите "Демократична България", "Има такъв народ", "Изправи се.БГ" и "Отровното трио". Радев се срещна и с проруската "Възраждане", чиято регистрация беше атакувана от прокуратурата в съда.

И четирите организации се опасяват от манипулации на изборния процес, като наред с това призовават за мерки, които да насърчат всеобщото гласуване.

Срещите се проведоха в рамките на консултации при държавния глава във връзка с парламентарните избори тази пролет. Те са първите, които България ще проведе в условията на пандемия. Очаква се, че налагането на карантини, изискванията за социална дистанция и мерките, насочени срещу струпването на хора, могат да поставят на изпитание изборния процес и гарантирането на правата на гражданите.

В събота извънпарламентарната опозиция допълни списъка на рисковете със самия факт, че изборите ще бъдат организирани от ГЕРБ - партия, в чиято честност се усъмниха и четирите формации, провели среща с президента.

В събота представителите на "Демократична България" призоваха за максимален брой наблюдатели, които да следят за честността на изборите, и поискаха броенето на бюлетините след края на изборния ден да се излъчва онлайн в реално време.

Коалицията смята, че ако събирането на подписите за регистрация за изборите се организира по електронен път, това ще намали струпването на хора и съответно риска от заразяване.

От "Има такъв народ" призоваха за такива мерки, които да създадат доверие у хората да отидат до избирателните урни. Това би повлияло на избирателната активност, посочи Филип Станев, който е в ръководството на партията.

Николай Хаджигенов от "Отровното трио" определи като химера вероятността ГЕРБ да организира честни избори.

Бившият омбудсман Мая Манолова, чието сдружение "Изправи се.БГ" сключи споразумение с триото за общо явяване на изборите, обвини управляващите в саботаж на предстоящото гласуване. Тя каза, че машините за гласуване все още не са доставени, че няма методика за гласуване на гражданите, поставени под карантина и че не е създаден здравен протокол за безопасното провеждане на изборите.

Консултациите при президента започнаха по-рано тази седмица със срещи със здравните власти, администрацията и основните партии. По време на разговора със здравните власти президентът поиска план за действие, съобразен едновременно с изборите, правата на гражданите и пандемията. Той получи само обещание за план, който ще се изготви след насрочването на датата на изборите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00
XS
SM
MD
LG