Връзки за достъпност

Извънредни новини

Четири опозиционни сили отхвърлиха хипотезата, че ГЕРБ може да проведе честни избори


Представители на "Демократична България" след консултациите при президента Радев.
Представители на "Демократична България" след консултациите при президента Радев.

Четири от партиите и коалициите, които в момента са извън парламента, се усъмниха в честността на предстоящите избори. Това стана ясно след разговори на президента Румен Радев, проведен поотделно с формациите "Демократична България", "Има такъв народ", "Изправи се.БГ" и "Отровното трио". Радев се срещна и с проруската "Възраждане", чиято регистрация беше атакувана от прокуратурата в съда.

И четирите организации се опасяват от манипулации на изборния процес, като наред с това призовават за мерки, които да насърчат всеобщото гласуване.

Срещите се проведоха в рамките на консултации при държавния глава във връзка с парламентарните избори тази пролет. Те са първите, които България ще проведе в условията на пандемия. Очаква се, че налагането на карантини, изискванията за социална дистанция и мерките, насочени срещу струпването на хора, могат да поставят на изпитание изборния процес и гарантирането на правата на гражданите.

В събота извънпарламентарната опозиция допълни списъка на рисковете със самия факт, че изборите ще бъдат организирани от ГЕРБ - партия, в чиято честност се усъмниха и четирите формации, провели среща с президента.

В събота представителите на "Демократична България" призоваха за максимален брой наблюдатели, които да следят за честността на изборите, и поискаха броенето на бюлетините след края на изборния ден да се излъчва онлайн в реално време.

Коалицията смята, че ако събирането на подписите за регистрация за изборите се организира по електронен път, това ще намали струпването на хора и съответно риска от заразяване.

От "Има такъв народ" призоваха за такива мерки, които да създадат доверие у хората да отидат до избирателните урни. Това би повлияло на избирателната активност, посочи Филип Станев, който е в ръководството на партията.

Николай Хаджигенов от "Отровното трио" определи като химера вероятността ГЕРБ да организира честни избори.

Бившият омбудсман Мая Манолова, чието сдружение "Изправи се.БГ" сключи споразумение с триото за общо явяване на изборите, обвини управляващите в саботаж на предстоящото гласуване. Тя каза, че машините за гласуване все още не са доставени, че няма методика за гласуване на гражданите, поставени под карантина и че не е създаден здравен протокол за безопасното провеждане на изборите.

Консултациите при президента започнаха по-рано тази седмица със срещи със здравните власти, администрацията и основните партии. По време на разговора със здравните власти президентът поиска план за действие, съобразен едновременно с изборите, правата на гражданите и пандемията. Той получи само обещание за план, който ще се изготви след насрочването на датата на изборите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG