Връзки за достъпност

Извънредни новини

Самолет изчезна от радарите в Индонезия с 56 души на борда


Самолет на "Шривиджая еър". Снимката е архивна.
Самолет на "Шривиджая еър". Снимката е архивна.

Пътнически самолет изгуби контакт с диспечерите, след като излетя от летището в Джакарта, Индонезия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. На борда е имало 56 души, в това число седем деца и шестима членове на екипажа.

Самолетът е "Боинг 737-500" и е летял за Понтианак на остров Борнео. Той е изпълнявал редовен полет на нискотарифната индонезийска компания "Шривиджая еър". За последно той е бил засечен над акваторията на Яванско море в района на северната част на остров Ява.

Според сайта за проследяване на полетите в реално време Флайтрадар24 той е загубил над 3000 метра от височината си за по-малко от минута, преди да изчезне от радарите. Това е станало около четвъртата минута от полета.

На борда не е имало чуждестранни граждани, съобщиха от българското външно министерство. Посланикът на България Петър Андонов се е свързал с МВнР на Индонезия, откъдето са потвърдили информацията.

Самолетът не е от типа "Боинг 737 Макс", с който се свързват две големи катастрофи от 2018 и 2019 година. След инцидентите компанията се отказа да произвежда още самолети от този модел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG