Връзки за достъпност

Извънредни новини

Останал без Туитър и Фейсбук, Тръмп замисли създаването на собствена социална мрежа


Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Социалната мрежа Туитър закри за постоянно профила на президента Доналд Тръмп, като се позова на "риск от нови подстрекателства към насилие", предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Компанията визира реч на американския президент на 6 януари, довела до нахлуване на част от симпатизантите му в сградата на парламента.

Проверка в социалната мрежа сочи, че вече няма достъп до профила на Тръмп, който имаше 90 млн. последователи в нея.

Решението идва след аналогична стъпка на Фейсбук и Инстаграм, които в петък замразиха за неопределено време профилите на Тръмп. Американският президент имаше 35 млн. последователи във Фейсбук.

Мярката на Туитър идва едновременно със засилен контрол и върху други профили, до които американският президент има достъп. В петък компанията свали протестен туит, публикуван на официалната страница на американския президент. В тази публикация Тръмп беше заявил, че ще създаде своя собствена социална платформа "в близко бъдеще".

В петък Туитър закри за постоянно и профила на екипа на Тръмп от кампанията за президентските избори. Това стана, след като на страницата се появи откъс от протестния туит на американския президент, вече свален от социалната мрежа.

Туитър беше предпочитана платформа на Тръмп, чрез която той обявяваше нови политики, нападаше опоненти, разпространяваше неверни твърдения и дори уволняваше хора, пише американското обществено радио Ен Пи Ар. Медията определя радикалните мерки на Туитър като знак за това, че Тръмп внезапно е изпаднал в немилост пред социалната мрежа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG