Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първите ваксини на Модерна ще дойдат в България в сряда


Първите 2400 ваксини срещу COVID-19, изработени от компанията Модерна, ще пристигнат в България на 13 януари, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

По-рано тази седмица ваксината на американската компания беше одобрена от Европейската агенция по лекарствата и от Европейската комисия. Тя е втората, получила европейско разрешение, след тази на Пфайзер и Бионтек, която вече се използва в България.

В събота Националният ваксинационен щаб е разговарял по видеовръзка с представители на Модерна, за да уточни графика на пристигането на медикамента.

Ваксината на Модерна е тествана върху близо 30 хиляди участници на възраст между 18 и 94 години. Част от тях са получили плацебо. Медикаментът подготвя организма сам да се предпази от Covid- 19. Той съдържа молекула, наречена информационна РНК (иРНК, mRNA), която носи информация за образуване на "spike" протеина на вируса. Това е вид белтък, разположен на повърхността на вируса SARS-CoV-2, който е необходим за навлизане на вируса в клетките на организма.

Клетките в организма на ваксинираните разчитат информацията на иРНК и временно започват да синтезират spike протеина. Впоследствие имунната система на човека разпознава този протеин като чужд, започва да произвежда антитела и да активира Т клетките (вид бели кръвни клетки), които да го атакуват.

Преди дни изпълнителният директор на Модерна Стефан Бансел обяви, че през тази година компанията ще достави между 600 милиона и 1 милиард дози от нейните ваксини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG